Home
Vrienden-van-Amelisweerd oktober lezingen in Museum Oud Amelisweerd

Oud affiche - Amelisweerd verkapte democratieDe Vrienden van Amelisweerd nodigen u uit voor een nieuwe reeks lezingen in Museum Oud Amelisweerd. We beginnen op zondag 6 oktober 2013 (ontvangst v.a. 14.30 uur) met een lezing van Vriend-van-Amelisweerder van het eerste uur Jos Kloppenborg:

"Het gewicht van asfalt en natuur - 40 jaar participatie en besluitvorming over Amelisweerd in perspectief"

Op 20 oktober volgt een lezing van Bea Groen, projectleider van de Amelisweerd Academie (i.o.) en Joost Meulenbroek:

"Amelisweerd - de geschiedenis in beeld - nieuwe kansen voor het landgoed en haar bewoners"

Jos is een van de oprichters van de Vrienden van Amelisweerd en al vele jaren nauw betrokken bij de bescherming van Amelisweerd. Bea Groen is projectleider van de Amelisweerd Academie (i.o.). Joost is als ecoloog al vele jaren betrokken bij Amelisweerd. 

Tijdens de lezingen bieden wij een eerste blik op onze toekomstplannen. De Vrienden van Amelisweerd worden een platform voor informatieverspreiding over burgerparticipatie bij infrastructurele projecten. De lezing van Jos geeft alvast een overzicht van 40 jaar burgerparticipatie over de plannen rond Amelisweerd. 

Info & aanmelden

Locatie: documentatiecentrum op de zolder van Museum Oud Amelisweerd (MOA), Koningslaan 9, Bunnik (helaas niet rolstoeltoegankelijk). 

Datum en tijd: zondag 6 en zondag 20 oktober om 14.45 uur; ontvangst v.a. 14.30 uur. Om 15.00 uur gaat de voordeur van het MOA op slot. Kom dus op tijd!

Aanmelden via e-mailadres  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Reserveer op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. 

Kosten: € 7.50, ter plaatse te voldoen (incl. hapje en drankje tijdens de borrel). Kinderen tot 12 jaar € 5.-

Houdt de website in de gaten voor meer info!


 
Informatieavond over verkeer op de Utrechtse landgoederen

Parkeren op de landgoederenMaandag 16 september houdt de gemeente een informatieavond over het thema verkeer op de landgoederen. De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van alle verkeersroutes en knelpunten. Daarnaast zijn er ideeën voor mogelijke oplossingen. Tijdens de informatieavond kunt u hierover meepraten. Enkele dagen van tevoren zal de inventarisatie online staan op utrecht.nl/landgoederen

Praat mee, denk mee!

De landgoederen hebben te maken met een vrij hoge verkeersdruk. Veel bezoekers komen (nog steeds) met de auto, er is verkeer rond de horeca en bestemmingsverkeer voor de boerderijen en de woningen van het buurtschap. Daarnaast lopen er een aantal fietsroutes aan de randen van de landgoederen. Waar liggen de problemen precies en moeten we bijvoorbeeld fietsen meer gaan toestaan? Of juist niet? Hoe ervaart u het verkeer op Rhijnauwen en Amelisweerd?

Kom meepraten en geef uw mening over dit belangrijke onderwerp. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de Stayokay a.d. Rhijnauwenselaan in Bunnik. Meer info op utrecht.nl/landgoederen

 
Welkom thuis in Amelisweerd

Ook Spaans sport-correspondent Edwin Winkels deed bij Knevel & van den Brink op 8 augustus j.l. een stevige duit in het zakje om het absurde in de verbreding van de A27 door Amelisweerd aan te geven. Hij haalde herinneringen op aan de jaren tachtig, waarin hij met nog geen 20 jaar maar een ‘jonkie’ was onder de demonstranten. "Het was die dagen en nachten een mooi avontuur met, helaas, een trieste afloop. Een heel klein deeltje van die herinnering heb ik gebruikt in mijn dit jaar verschenen roman Welkom thuis – daarin heeft de A27 trouwens veertien rijbanen omdat het verhaal in de toekomst speelt. Een toekomst waarin de bomen inmiddels wraak hebben genomen op de auto’s, zoals hoofdpersoon Harmen Turksma, woonachtig in Argentinië, ontdekt" 

Klik voor meer info over hem en een fragment uit zijn nieuwe boek door naar Mijn Amelisweerd.  

Op "Mijn Amelisweerd" gaan we - gezien de positieve reacties op "Knevel & van den Brink" meer bijdragen plaatsen van mensen met herinneringen en beelden bij Amelisweerd! Dus heb je ook een mooi verhaal over jouw Amelisweerd, stuur deze dan aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 
Kijk het Amelisweerd/A27-debat bij Knevel & van den Brink terug

Jan Korff bij Knevel en van den BrinkOp donderdag 8 augustus waren Jan Korff de Gidts en VVD-Kamerlid Ton Elias te gast bij Knevel en van den Brink. Onderwerp was Amelisweerd en de verbreding van de A27. Zij debatteerden over zin en onzin van meer asfalt, af en toe bijgestaan door Freek de Jonge en sportjournalist Edwin Winkels. Als 20-jarige heeft Winkels tijdens de "Slag om Amelisweerd' nog boomhutten gebouwd als protest tegen de aanleg van de Rijksweg 27. "Amelisweerd is niet zomaar een stukje bos... Er is ooit een onderbeen geamputeerd van Amelisweerd; nu denken ze - dan doen we het bovenbeen er ook maar even bij", aldus Winkels.

Bekijk de belangrijkste fragmenten van het debat terug via de website van de Kracht van Utrecht.  

Jan Korff de Gidts lichtte vanuit de Kracht van Utrecht toe welke feiten en trends de verbreding overbodig maken; er staan geen files in Amelisweerd, de A27 door Amelisweerd staat echt niet in de File top 50 van Rijkswaterstaat. Groeiscenario's laten vanwege de crisis ook geen groei van de automobiliteit zien; jongeren zijn heel anders gaan denken over de status van de auto. 

En Amelisweerd is een uniek natuurmonument en cultureel erfgoed, dat we te danken hebben aan Lodewijk Napoleon. Natuur heel dicht bij de stad, 200 jaar oud. Met oude bomen 40 meter hoog.

"Oude bomen zijn als sterren, met oud licht, die geheimen bevatten"

(Vrij naar Ingmar Heytze, Utrechts stadsdichter - "Zolang je maar begrijpt dat oude muren oude sterren zijn: licht op leeftijd, eeuwen onderweg. Zolang je meer geheimen kent dan je verraadt. Zolang je altijd weg wilt, maar nooit gaat." Zie artikel op dnu.nu)


Conclusie van Jan:  

 • 1 Miljard besteden aan een probleem dat niet bestaat ?! 
 • Investeer wel in een slim tram-treinnetwerk voor de Randstad net zoals in Groot Parijs. 
 • Bevorder actieve en gezonde mobiliteit met een doorfietsnetwerk in de stadregio. 
 • En voer 80 km/uur in op de snelwegen langs alle grote steden, voor een gezonder milieu en een hogere verkeersveiligheid.
 
Korff de Gidts in debat met Kamerlid Ton Elias bij Knevel en van den Brink

kvdb logoDonderdag 8 augustus is Jan Korff de Gidts (Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd) te gast bij het televisieprogramma Knevel en van den Brink. Korff de Gidts gaat met VVD-Kamerlid Ton Elias (woordvoerder verkeer en vervoer) in debat over de kwestie A27 en Amelisweerd.

Knevel en van den Brink sturen in de serie "Het werkbezoek van..." Kamerleden naar plekken waar ze een stevige mening over hebben. In het geval van Ton Elias is dat natuurlijk landgoed Amelisweerd bij de A27, die Elias graag verbreed ziet naar twee maal zeven rijstroken. Elias en Korff de Gidts zullen elkaar eerst tijdens een wandeling in het bos ontmoeten. 's Avonds volgt dan het debat over zin en onzin van verbreding en de waarde van Amelisweerd. 

De uitzending is op donderdag 8 augustus om 23.00 uur op Nederland 1. 

Tips

Meepraten en reageren kan via Twitter (@jankdg en hashtags #kvdb #amelisweerd), de Facebook-pagina's van de Vrienden van Amelisweerd en Knevel en van den Brink en via ons e-mailadres

U kunt de uitzending ook bijwonen. Reserveren en meer info daarover vind u hier


 
Kinderen en Amelisweerd

Amelisweerd wordt nog steeds bedreigd. De coalitie van VVD en PvdA wil de plannen voor de verbreding van de A27 nog steeds doorzetten...

Gaat het weer om een paar struiken?

Wat is voor u de waarde van zulke prachtige natuur en groene weiden, vlakbij onze stad?

Al meer dan veertig jaar zeggen we: Begin bij het begin. Breng kinderen van jongs af aan liefde en lef bij voor de natuur.  

Bekijk dit o zo simpele Youtube-filmje van Groen Cement (de e.v.t. advertentie kunt u overslaan): 


Belangstelling? 

Mail ons via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken en meld je belangstelling - Kinderen en Amelisweerd. 

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief via de Contact pagina. 

 
Informatieavond op woensdag 3 juli over beheer van de landgoederen

Stay Okay in RhijnauwenOp woensdag 3 juli houdt de gemeente een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen op de Utrechtse landgoederen. Iedereen is van harte welkom van 19.30 tot 21.00 uur bij de Stayokay a.d. Rhijnauwenselaan 14b in Bunnik.

Tijdens deze avond wordt u op de hoogte gebracht van de beheerwerkzaamheden op Amelisweerd en Rhijnauwen die inmiddels zijn afgerond en de werkzaamheden die nog op de planning staan. Daarnaast wordt het voorlopig ontwerp van de tuin van landhuis Amelisweerd gepresenteerd. De gemeente hoort graag uw reactie op de plannen. 

Lees hier ons artikel "Nieuwe beheerplannen: zorgen over ecologische waarde, tuinontwerp Oud Amelisweerd en beperkte inspraak" naar aanleiding van eerdere informatieavonden over het beheer van de landgoederen (maart 2013). 

Voor vragen over de informatieavond kunt u terecht bij Wijkbureau Oost via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of tel. 020—286 00 00. 

Bekijk de uitnodiging of surf naar utrecht.nl/landgoederen voor meer info. 

 
Succesvolle klusdag op 't Vogelnest in Rhijnauwen

Kinderopvang het Vogelnest in RhijnauwenTwintig vrijwilligers en kinderen staken zaterdag 24 mei de handen uit de mouwen tijdens de klusdag bij kinderopvang 't Vogelnest. Blij verrast waren de coördinatoren, meneer en mevrouw Vierbergen. Het was zeker een mooie opkomst, met dank aan de inzet van Margreet Markerink en een oproep in onze nieuws-brief. Speeltoestellen werden hersteld, het terrein schoongemaakt, onderhoud gepleegd aan het gebouw, teveel om op te noemen. Dankzij Aart van Atelier Totem zijn wielen gelast en de karren en kruiwagens gerepareerd. De kleuters genieten weer volop!

Komend najaar wordt een tweede klusdag georganiseerd. Heeft u belangstelling of kent u wellicht andere geïnteresseerden? Neem dan contact op met Margreet Markerink (06 2899 0822) of Janny Vierbergen (030 2881 087). 

't Vogelnest

Het "Vogelnest" is een speelplek voor kleuters (groep 1 en 2) in Amelisweerd / Rhijnauwen (zie googlemaps). Het gebouw en terrein in het bos worden al dertig jaar beheerd door het echtpaar Vierbergen uit Utrecht. In lente, zomer en herfst beleven kleuters van Utrechtse scholen er de super-bos-speel-dag van hun leven... 

Tijdens de viering van 40 jaar Vrienden van Amelisweerd kwamen we toevallig in contact met mevrouw Vierbergen. We vroegen haar hoe we het Vogelnest voor de toekomst en onze Utrechtse kleuters kunnen behouden. Vandaar de klusdag, want er is genoeg te doen, zeiden we tegen elkaar. 

Namens Margreet en Janny, bedankt allemaal!

Jan Korff de Gidts, voorzitter Vrienden van Amelisweerd

 
Ecoloog Bert Maes over de waarde van Amelisweerd

Bert Maes is als ecoloog al jaren verbonden aan de landgoederen Oud- en Nieuw Amelisweerd. Vanuit zijn adviesbureau schreef hij talloze rapporten over de ecologie en cultuurhistorische waarde van de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd (zie onze downloadpagina). In deze korte video vertelt hij over de waarde van het Markiezenbos naast de A27 in Nieuw Amelisweerd. Dat het bos er ietwat rommelig uitziet, wil niet zeggen dat het ecologisch niet waardevol is.

Qua cultuurhistorie is de Sneeuwklokjeslaan dwars door het Markiezenbos van grote waarde; helaas heeft beheerder Rijkswaterstaat het laatste deel bij de A27 verwaarloosd. Mocht het ooit tot een verbreding komen, dan zul je Bert een aantal jaren niet meer in het bos zien... Maar zover komt het volgens hem niet. Mensen zijn verstandig genoeg om tot een alternatief te komen...


Meer video's vindt u op het Youtubekanaal en het Videoblog van de Kracht van Utrecht.


 
Aorta rondleiding over Amelisweerd en Open Monumentendag

Autobandenbehang van Marieke BolhuisZaterdag 11 mei organiseert Architectuurmuseum Aorta een rondleiding over landgoed Amelisweerd. Aorta-gids Robbert Jongerius vertelt over de ontwikkelingen op de landgoederen aan de hand van diverse tijdlagen en toont wat daarvan nog zichtbaar is. Cultuurlandschap, historische gebeurtenissen en de recente ontwikkelingen bij de A27 komen allemaal aan bod. De wandeling begint om 14.00 uur bij de ingang van Museum Oud Amelisweerd en duurt anderhalf uur. U dient zich aan te melden via de website van Aorta

Open Monumentendag bij Museum Oud Amelisweerd

Twee weken later op zaterdag 25 mei  kunt u weer terecht bij Museum Oud Amelisweerd tijdens de Open Monumentendag. Het museum gaat pas in het najaar open, maar deze zaterdag kunt u alvast een kijkje nemen. Misschien is het vermaarde autobandenbehang van kunstenares Marieke Bolhuis dan al te zien. Het behang diende als protest tegen de aanleg van de A27 en hing in 1992 in landhuis Oud Amelisweerd. Afgelopen weken is een deel van het behang terug naar Oud Amelisweerd verhuisd vanaf Kasteel Eerde, waar het behang al die tijd is bewaard. 

Zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur geeft het MOA rondleidingen over de restauratie van het landhuis en het beroemde Chinese behang. Deelname is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk. Stuur daarvoor een e-mail aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Bekijk ook dit voorproefje van het vernieuwde Museum Oud Amelisweerd.

 
Amelisweerd in Beeld - Winnaars fotowedstrijd 2013

Begin 2013 hebben we de fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld georganiseerd. Inzenders stuurden meer dan 200 beelden van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Begin april wees een deskundige jury de winnaars aan. Fotograaf Rob Huibers, kunstenares Heleen Schoorl en amateurfotograaf Frans Soeterbroek hebben gekeken naar de zeggingskracht van de foto's en de zichtbare, voelbare relatie met het gebied Amelisweerd & Rhijnauwen. Uiteraard zijn de technische aspecten ook meegewogen. 

Krachtige natuurbeelden

Het merendeel van de ingezonden beelden zijn foto's van de natuur, vaak krachtige beelden van de schoonheid van Amelisweerd en Rhijnauwen. Opvallend was wel de afwezigheid van mensen, terwijl de landgoederen zo'n anderhalf miljoen bezoekers per jaar trekken. De winnende foto van Ans Stevens toont Kasteel Rhijnauwen aan de Kromme Rijn in de vroege ochtend, een "spektakelstuk waar ieder moment de spelers uit de mist kunnen opdoemen", zo schrijft de jury. Een zekere winnaar. 

Lees verder...

Mocht u beelden van of verhalen over Amelisweerd en Rhijnauwen met ons willen delen, stuur ze dan op naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Ingezonden verhalen en foto's publiceren wij in onze rubriek Mijn Amelisweerd

 
Klusdag 25 mei bij kinderopvang Het Vogelnest in Rhijnauwen

Vogelnest Rhijnauwen_300Wellicht heb je op een van de wandelingen over Landgoed Amelisweerd dit uniek stukje natuur en speelplek al een keer gezien: Het Vogelnest, een kinder- en dagopvang aan de Rhijnauwenselaan nr. 9 in Bunnik (t.o. Fort Rhijnauwen). Midden op het landgoed, naast de speelweide, in de bossen.

Bijna 50 jaar bestaat deze bijzondere natuur-speelplek al. Het biedt speelruimte aan basisscholen, in het bijzonder voor kleuters. Sinds ruim 30 jaar ligt het beheer ervan in handen van een bevlogen echtpaar. Jaar in jaar uit verzorgen zij al het onderhoud van deze mini-natuur-speeltuin. En daar zit heel veel werk in: de houten speeltoestellen en speelkarretjes onderhouden, het huis schilderen, ruiten repareren, het hek om het terrein herstellen, takken snoeien, de zandbak aanvullen en meer van dit soort klussen... In overleg met de beheerders is het idee ontstaan om vrijwilligers te zoeken, die het leuk vinden om een keer de handen uit de mouwen te steken. Daarom organiseren wij een klusdag!

Zaterdag 25 mei vanaf 9.00 uur staat de koffie klaar en vanaf 9.30 uur gaan we aan de slag. Graag opgeven als je mee zou willen doen. Heb je interesse, of wil je meer info: stuur een e-mail aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

We zullen het werk op Het Vogelnest in beeld houden op onze website.

 
Manifestatie Amelisweerd 7 april 2013 - Weg met de asfaltplannen

Zondag 7 april op landgoed Oud Amelisweerd vond onze manifestatie "Asfaltplannen? De boom in!" plaats. Ruim 1800 mensen waren aanwezig om te protesteren tegen verbreding van de A27 ten koste van bos, bewoners en (niet vergeten) onze portemonnaie. We hebben de asfaltplannen de boom in gehesen...

Amelisweerd in de landelijke schijnwerpers

Het was een prachtige middag met voor- en achteraf veel aandacht van de pers. De reacties op twitter en facebook van politici en bewoners zijn niet te tellen. Utrechtse raadsleden waren volop aanwezig, wethouders Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer, maar ook Kamerleden Eshter Ouwehand (PvdD) en Paulus Jansen (SP) en vanuit het Europarlement Bas Eickhout (GL). PvdA Utrecht staat volledig achter ons. 

Lees de toespraak die Jos Kloppenborg uitsprak namens Vrienden van Amelisweerd en de Kracht van Utrecht.

Dit is misschien voor u ook het moment voor een donatie aan de Vrienden van Amelisweerd. U kunt ons financieel steunen via banknummer 405 65 70 tnv "penningmeester van Aktie Amelisweerd" te Utrecht. Bij voorbaat dank!

Met dank aan...

Met veel dank aan iedereen die aan deze dag heeft bijgedragen: alle bewoners van Utrecht, Bunnik en omstreken die aanwezig waren, alle aanwezige politici voor hun steunbetuigingen, Eco-Move Houten voor de verkeersregelaars (geweldig gedaan), Milieucentrum Utrecht voor de faciliteiten en spreekstalmeester Roland Pereboom, Museum Oud Amelisweerd voor de gastvrijheid, De Veldkeuken voor de koffie en asfaltkoekjes, de boomklimmers van Groenfront, iedereen die ik vergeet te noemen en, last but not least, alle vrijwilligers van de Vrienden van Amelisweerd en burgerinitiatief De Kracht van Utrecht.

Op het videoblog van de Kracht van Utrecht vindt u een viertal video's met uitgebreide impressies van de manifestatie. 


 
Manifestatie: Kom Zondag 7 april 14 uur naar Oud-Amelisweerd!


Update:   Lees het gezamenlijke persbericht van de betrokken Utrechtse groepen

En luister naar deze aanmoediging van Carice van Houten

Loesje_Amelisweerd


Op maandag 8 april wil Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, de asfaltering van Amelisweerd snel door de Tweede Kamer drukken. Zij wil een verbreding van de A27 door Amelisweerd tot 14 banen! Terwijl er in Amelisweerd nooit files zijn of zullen komen. Zij wil nu besluiten 1000 miljoen euro uit te geven aan meer asfalt, waar wij schone lucht en stilte wensen.


Asfaltplannen? De boom in!

Wij Utrechters & Bunnikers roepen Tweedekamer & Kabinet op

 • Geen onnodig asfalt aan te leggen met autoverkeer-aantrekkende werking
 • Ons unieke natuur- en recreatiegebied te respecteren
 • Voor onze economie meer spoor, tram en fietsvoorzieningen aan te leggen
 • Met de gemeente Utrecht samen te werken om ons leefmilieu te verbeteren 

Kom allemaal zondag 7 april, 14.00 uur naar Landhuis Oud Amelisweerd

Vragen van ons, praktische info, niet vergeten:

 • We hebben megafoons nodig. Wie gaat er ons een (paar) brengen, liefst met bruikbare batterijen, op het Milieucentrum (Oudegracht 60) of zondag om 13.00 uur bij de Veldkeuken. Graag je naam, (mail)adres en tel. nr. erop vermelden.
 • Laat ons je slogans weten. 
 • Neem iets groens mee om mee te zwaaien.
 • Kom zoveel mogelijk te voet, per fiets, bus, kano of roeiboot. Amelisweerd is uitstekend bereikbaar, maar er zijn weinig parkeerplaatsen.
 • Kom niet met de auto; het aantal parkeerplaatsen is beperkt. 
 • Het Landhuis / Museum Oud Amelisweerd is dit weekend open tot 17.00 uur en het bos tot zonsondergang. Er is dus altijd wat te zien!
 • Gooi in Amelisweerd niets op de grond en breng je goede humeur mee!

Contact: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Download de flyer 
Terugblik op onze vogel- en stinzenexcursie van 24 maart

BosanemoonOnze derde Amelisweerd natuurexcursie van 2013 was op een koude en gure zondag 24 maart. Ecologen Joost Meulenbroek, Emma van den Dool en vogelspecialist Dave Schmitt namen ons mee op zoek naar vogels en stinzenflora. Het was niet het weer voor een grote opkomst. Wel was er zo volop gelegenheid om de gidsen vragen te stellen. 

Putters, smient, tafeleend, bosanemoon...

Naast de vele (geluiden van) reguliere bosvogels troffen we bij Fort Rhijnauwen een mooie groep felgekleurde Putters aan. Een stukje verder spotte Dave in de verte mogelijk een Krakeend. Er zwommen veel eenden en ganzen in de slotgracht. Smient en tafeleenden, kuifeenden, Canadese ganzen... In de weilanden achter het fort liep een zevental reeën. Langs de Kromme Rijn stonden we stil bij de vele stinzenplanten zoals witte (dichters-) narcis, verschillende hyacinten en bostulpen. In het Hoge Bos van Oud Amelisweerd zagen we een flink aantal bosanemonen staan (zie foto). 

Een nieuwe Boomgaard in het weidegebied? 

Hier en daar kwamen de beheerplannen voor de landgoederen aan de orde. Schuin tegenover de Veldkeuken, in het weidegebied van Oud Amelisweerd, zagen we een nieuwe hoogstamboomgaard, net vorige week aangelegd (en nog niet helemaal klaar). Afgelopen donderdag kregen we een melding van een verontruste bewoner, die ineens een boomgaard in haar uitzicht geplant zag. Opvallend, omdat een boomgaard niet strookt met de Toekomstvisie Landgoederen. Bovendien is dit project niet bekend bij bewoners, niet bij rentmeester Joop Spaans en de Klankbordgroep voor de beheerplannen. De bewoner heeft de gemeenteraad hierover een brief gestuurd. De kwestie illustreert het gemis aan coördinatie van activiteiten op de landgoederen en de verschillende budgetten die hiermee gemoeid zijn. 

Volgende excursie: Vlinders?

Voor een volgende excursie zitten we te denken aan het thema Vlinders. Een mogelijke datum is zaterdag 20 april. Houd onze website in de gaten voor meer info. 

 
Nieuwe beheerplannen: zorgen over ecologische waarde, tuinontwerp Oud Amelisweerd en beperkte inspraak

Beeldenlaan, door Marie Louise HeereIn december kregen de Vrienden van Amelisweerd in een klankbordgroep inzage in het concept beheerplan voor de Utrechtse landgoederen. in januari hebben wij een eerste reactie aan de gemeentelijke vertegenwoordigers in de klankbordgroep gestuurd.

Zet ecologische en cultuurhistorische waarden centraal

Behoud en ontwikkeling van de buitengewone ecologische en cultuurhistorische waarden moeten wat ons betreft centraal staan in het beheerplan. Daarbij hoort speciale zorg voor monumentale bomen, belangrijk voor vleermuizen, paddenstoelen en veel vogels. Wat opvalt in het beheerplan is de aloude tegenstelling nietsdoen - alsof dat ecologisch beheer zou zijn - versus regulier bosbeheer. Wij kiezen voor maatwerk dat recht doet aan de grote ecologische en cultuurhistorische waarde van de landgoederen. Dan moet je soms flink aan de gang met een goed doordacht plan dat historisch verantwoord is (zoals bij het ‘Engels Werk’). Op andere plekken kies je voor weinig ingrepen om natuurontwikkeling een kans te geven.

Ook flora- en faunabeleid dient meer te zijn dan de afweging van wel of niet ingrijpen. Het gaat hier om een kerngebied van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een vertaling daarvan missen wij. De EHS heeft gevolgen voor hoe je omgaat met landbouwgronden. Landbouw is essentieel binnen de landgoederen. Je kan echter geen goed beheerplan voor de bossen schrijven zonder iets te zeggen over de naastgelegen landbouwgronden.

Zorgen over tuinontwerp Museum Oud Amelisweerd (MOA)

De komst van Museum Oud Amelisweerd is een kans om dit monument weer een functie te geven. Wel moet er heel goed gelet worden op de impact van het museum. Wij zijn geschrokken van het voorlopige tuinontwerp. In een tijd dat de gemeente in de stad aan bewoners vraagt hun tuinen vooral natuurvriendelijk in te richten, komt men met een tuinontwerp dat vooral uit een stenen voorplein bestaat. Wij roepen de gemeente en het MOA op hier nog eens goed over na te denken. 

Beheerplan zonder formele inspraak?

De procedure om beheerplan en uitvoeringsprojecten vast te stellen is tot nog toe onduidelijk. De gemeentelijke website zwijgt hierover. Wij hebben te horen gekregen dat er geen formele inspraak mogelijk is op het beheerplan en de diverse projecten omdat het niet meer dan een ambtelijke uitvoering van de Toekomstvisie zou zijn. Gezien de vrij forse sommen geld die hiermee zijn gemoeid, vinden wij dit echter een vreemd standpunt. Er is ook nog steeds geen eenduidige aansturing en coördinatie van activiteiten op de landgoederen en alle budgetten die hiermee gemoeid zijn. Niet de beschikbaarheid van allerlei financiële potjes, maar de ecologische- en cultuurhistorische waarde van de landgoederen zou als leidraad moeten dienen. Wij gaan de politiek hierover benaderen.

Beheerplan en andere informatie is te vinden op: www.utrecht.nl/landgoederen

Foto: Beeldenlaan, door Marie Louise Heere, 7 mei 2010


 
Informatieavond op 6 maart over beheer landgoederen en plannen Museum Oud-Amelisweerd

Oud AmelisweerdWoensdag 6 maart om 19.30 uur houdt de Gemeente Utrecht een informatiebijeenkomst in de Stayokay aan de Rhijnauwenselaan in Bunnik. Tijdens de avond zal de gemeente Utrecht beheermaatregelen toelichten. Daarnaast wordt er verder ingegaan op de invulling van de museumfunctie van het landhuis Oud-Amelisweerd en de daarbij horende plannen tot verbouwing van het nabijgelegen koetshuis. Wij vragen iedereen, die hiervoor belangstelling heeft, naar deze informatieavond te gaan!

Beheerplan en bosprojecten:  de Toekomstvisie in de praktijk

Precies een jaar geleden heeft de gemeenteraad de Toekomstvisie voor de landgoederen voor de periode tot 2030 vastgesteld. De visie wordt de komende tijd vertaald in een beheerplan en een veelheid van projecten, waarin verschillende delen van de landgoederen onder handen worden genomen. De totstandkoming van de Toekomstvisie had heel wat voeten in de aarde. Er bestonden plannen om een flink deel van het monumentale bomenbestand (vooral de lanen) te kappen voor verjonging, mede om esthetische redenen. Dat is tegengehouden. Het gevaar van vroegtijdige kap van monumentale bomen dreigt echter nog altijd, nu “om veiligheidsredenen”. Als Vrienden van Amelisweerd blijven wij ons inzetten om het behoud van ecologische en cultuurhistorische kwaliteit daar niet onder te laten lijden. Herstel van bepaalde delen als het Engels Werk is dringend noodzakelijk. Voor daarmee te beginnen is wel een heel goed onderbouwde visie nodig die recht doet aan het oorspronkelijk ontwerp.

Museum Oud-Amelisweerd:  versterk de educatieve mogelijkheden

Er is veel gezegd en geschreven over de komst van het museum in Oud-Amelisweerd (MOA). Wij zien de komst van het museum als een kans om dit monument weer een functie te geven. Wel moet er heel goed gelet worden op de impact van het museum. In die zin zijn wij geschrokken van een voorlopige schets van het tuinontwerp. In een tijd dat de gemeente in de stad aan bewoners vraagt hun tuinen vooral natuurvriendelijk in te richten, komt men met een tuinontwerp dat vooral uit een stenen voorplein bestaat. Wij roepen de gemeente en het MOA op hier nog eens goed over na te denken. Ook missen wij in de huidige plannen voor de verbouwing van het Koetshuis enige aandacht voor inrichting van een gratis educatieve ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Een gemiste kans.

Toekomstvisie zonder formele inspraak?

We vinden het jammer dat er op de website van de gemeente nog niets over de plannen is te vinden die woensdag worden toegelicht. Sterker nog: de stand van zaken beheerwerkzaamheden staan onder voorbehoud op de agenda. Bovendien is de procedure tot vaststelling van het beheerplan en diverse uitvoeringsprojecten vrij onduidelijk. Wij hebben te horen gekregen dat er geen formele inspraak mogelijk is op het beheerplan en de diverse projecten omdat het slechts puur ambtelijke uitvoering van de Toekomstvisie zou zijn. Gezien de vrij forse sommen geld die hiermee zijn gemoeid, vinden wij dit een vreemd standpunt. Wij zullen de politiek hierover benaderen.

Informatie

De gemeente Utrecht kondigt bijeenkomsten over de landgoederen aan op www.utrecht.nl/landgoederen. Volg die pagina en geef je op voor de Nieuwsbrief Landgoederen!

Informatieavond 6 maart: Stayokay Bunnik in Rhijnauwen | Aanvang: 19.30 uur

 
Fotowedstrijd: Amelisweerd in Beeld

Indian SummerWe zetten dit jaar ons landgoed en het verkeer in en om Utrecht in de schijnwerpers. Onze activiteiten omvatten natuurexcursies (10 februari en 3 maart, zie nieuwsitem hieronder), informatiemarkten en allerlei evenementen en tentoonstellingen. U kunt ons daarmee helpen door eigen foto's of foto's van uw schilderingen, tekeningen of grafisch werk aan ons ter beschikking te stellen.

Onderwerpen

Alle onderwerpen zijn welkom: vogels, zoogdieren, bloemen, bomen, paddenstoelen, mensen, kinderen, de seizoenen, de A27 of de geschiedenis. Alles van vroeger en van nu. Zolang het maar over Amelisweerd gaat natuurlijk.

Inzenden uiterlijk 31 maart

Graag ontvangen we uiterlijk 31 maart de afbeeldingen digitaal op e-mailadres Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken (in hoge resolutie). Vermeld titel van de afbeelding, jaartal en uw naam, adres en woonplaats. Zo mogelijk kunt u ook wat extra informatie over de afbeelding geven. Met uw inzending doet u mee aan de fotowedstrijd en kunt u een leuke prijs winnen. Een deskundige jury houdt zich bezig met de beoordeling van de foto's. Winnaars krijgen een publicatie in een krant of tijdschrift en we plaatsen uw foto op onze website. 

Voorwaarden (aangepast op 13 maart)

Bij inzending verleent u de Vrienden van Amelisweerd en de Kracht van Utrecht het recht om uw foto’s met naamsvermelding te publiceren. Dat recht zullen zij niet overdragen aan derden. 

De eerste inzendingen zijn al binnen. Eerste was Christine Neuteboom met haar foto "Indian Summer", geschoten afgelopen najaar. Een mooie start van de wedstrijd. We hopen nog veel mooie foto's van Amelisweerd te ontvangen!

 
Vrienden van Amelisweerd praten met Commissie Schoof

 

Commissieleden Derksen en Schoof tijdens het overleg op 18 januari 2013Vrijdag 18 januari spraken we als gezamenlijke Utrechtse bewonersgroepen (Lunetten, Voordorp en Rijnsweerd) en organisaties (Kracht van Utrecht en Vrienden van Amelisweerd) in Milieucentrum Utrecht met de commissie Schoof. Onderwerp was de kwaliteit van de besluitvorming rond de A27 bij Amelisweerd. De onafhankelijke commissie gaat beoordelen of alle onderzoeken afdoende en juist zijn uitgevoerd en het besluitvormingsproces correct is geweest. Dhr. Schoof voert gesprekken met betrokken organisaties, besturen en overheden, oud wethouder de Bont en tot onze verrassing enkele Kamerleden.

Het was een stevig gesprek in goede sfeer. De commissie luisterde naar onze argumenten om het onderzoek breder in te zetten. Ook vele kritiekpunten m.b.t. het besluitvormingsproces vanaf 2006 tot heden kwamen al ter sprake. We kregen in totaal negen vragen voorgelegd, die wij deze week uitvoerig schriftelijk gaan beantwoorden.

Meer over onze inbreng leest u in het verslag op de website van de Kracht van Utrecht.

Commissie Schoof in stripvorm

door een creatieve vriend(in) van Amelisweerd (lees hier of klik op het plaatje).

Geïnspireerd? Ga zelf aan de slag, stuur ons uw creatie en we publiceren het op deze website (zie Mijn Amelisweerd).

© Vrienden van Amelisweerd (neem contact met ons op voor meer info)

 
Gebruik objectieve groeicijfers in *onafhankelijk* onderzoek A27

 

Collage 10oktober_400

In een brief aan de Tweedekamer vragen de Vrienden van Amelisweerd om aandacht voor de flinke overschatting van groeicijfers van de automobiliteit. Een brede Utrechtse delegatie van organisaties en bewonersgroepen vindt dat de effecten van lagegroeiscenario's meegenomen dienen te worden in het onafhankelijk onderzoek naar verbreding van de A27. Donderdag 17 januari (11.45 uur) debatteert de Kamer over de bestuurlijke situatie in deze kwestie.

Onderzoeksopdracht ongewijzigd

De onderzoeksopdracht van de commissie Schoof (zie brief 21 december) is dezelfde als de versie die minister Schultz op 7 november aan de Kamer stuurde. De conclusie is dat de diverse Kamerdebatten (10 oktober, 11 & 18 december) geen enkele invloed hebben gehad op de onderzoeksopdracht. In het conceptverslag van het AO op 11 december staan echter diverse toezeggingen van de minster over bijv. het meenemen van lagere groeiscenario's, effecten op luchtkwaliteit en het maatschappelijk rendement van verbreding (lees onze analyse). Ook verrassend is dat de opleverdatum, maart, is vervroegd naar 1 maart. De minister lijkt voor te sorteren op een smal onderzoek.

Overschatting economische groei en automobiliteit

In onze brief tonen wij aan dat de gehanteerde scenario's de groei van economie en automobiliteit flink overschatten. In werkelijkheid loopt Nederland zelfs achter op het groeiscenario met de laagste groei. Volgens de minister zijn er voor de Planstudie Ring Utrecht geen lagegroeiscenario's, maar is de Kracht van Utrecht daarvoor wel te gebruiken. Daarmee zit de minister twee keer fout: Op een voorlichtingsbijeenkomst in 2012 verklaarde Rijkswaterstaat namelijk in maart met een hoge- en een lagegroeiscenario gerekend te hebben (en dat klopt). Ten tweede is de Kracht van Utrecht geen lagegroeiscenario. 'KvU' is een scenario met hoge mobiliteitsgroei, gekoppeld aan een lage groei van de automobiliteit; dit is mogelijk door de mobiliteitsgroei op te vangen met OV, fiets en prijsbeleid.

Groei automobiliteit: Waarom een overschatting?

De overschatting in de modellen heeft diverse oorzaken. In de eerste plaats rekenen de scenario's met niet-realistisch lage brandstofprijzen. Ook de effecten van Het Nieuwe Werken zijn niet meegenomen. Verder wordt geen rekening gehouden met de ontwikkeling dat jongeren steeds minder per auto reizen ("Peak Car"). Gevolg hiervan is dat we de afgelopen jaren een afname in gebruik van het hoofdwegennet zien, terwijl het Kennisinstituut voor Mobiliteit hardnekkig een groei blijft voorspellen.

Lees meer in onze volledige brief, waar we dieper ingaan op de gehanteerde scenario's.

Lees ook onze eerdere oproep "Geef alternatieven voor de verbreding van de bak in Amelisweerd een reële kans"

Meer over de prognoses van verkeersintensiteiten in het artikel "Moet de bak van de A27 bij Amelisweerd verbreed worden?"

 
Andere Tijden over de 'Slag bij Amelisweerd'

 

AndereTijden

Zondag 6 januari zond Andere Tijden een aflevering uit over de aanleg van de A27 door Amelisweerd, een heet hangijzer in de jaren 70 en 80 en daarna. De plannen waren in 1971 reden voor oprichting van de Werkgroep Amelisweerd, voorloper van de Vrienden van Amelisweerd. Doel was en is om de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen te beschermen tegen de (aanleg van de) A27.

Bekijk de uitzending terug op de website Geschiedenis24. De uitzending wordt ook de hele week herhaald op de zender Hollanddoc 24. Tip: Lees de indrukwekkende lijst met reacties op twitter.

De Kracht van Utrecht

In 2009 verscheen het 8e rapport van de Vrienden met de titel "De Kracht van Utrecht". Vanuit dit initiatief werkt sindsdien een groep betrokken bewoners en experts aan concrete voorstellen om onze stad en regio de omslag te laten maken naar duurzame mobiliteit, schonere lucht en een leefbare stad (zie website).

Onafhankelijk Onderzoek

Het Kabinet heeft plannen om de A27 bij Amelisweerd te verbreden tot 14 rijstroken. Een dergelijke verbreding is onnodig duur (minstens 400 miljoen euro) en technisch erg riskant, terwijl er betere en goedkopere alternatieven zijn (meer over onze argumenten). Wij vroegen de Kamer daarom om een onafhankelijk onderzoek naar alternatieven die zowel leefbaarheid als bereikbaarheid van de regio Utrecht structureel verbeteren. In een spoeddebat op 10 oktober vraagt de Kamer min. Schultz vervolgens om een onafhankelijk onderzoek, dat in maart gereed zal moeten zijn.

Volg ons en discussieer mee op Twitter (@KrachtvanU & @Amelisweerd) en Facebook. Gebruik de hashtags #amelisweerd #anderetijden.

 
Met vertrouwen het onafhankelijk onderzoek alternatieven A27 tegemoet

 

VanVeldhoven _Kuiken

Op 11 december hield de Kamer een Algemeen Overleg (AO) over o.m. de plannen voor de A27 bij Amelisweerd (lees hier het officiële conceptverslag). Reden voor dit overleg was de wens van de Kamer om nog inspraak te hebben in de opzet van het onafhankelijk onderzoek.

Vrijdag 14 december bleek de onderzoeksopzet van de commissie Schoof ongewijzigd. Vandaar dat verschillende fracties moties wilde indienen over het onafhankelijk onderzoek. Doel hiervan was om de onderzoeksopzet zo concreet mogelijk te maken om zo een goed onderzoek te garanderen. De motie van D66 ging specifiek over de onderzoeksvragen. De motie vroeg om het berekenen van hoge- en lagegroeiscenario's en om inzicht in mogelijke no-regretmaatregelen (gefaseerde aanleg met pas later een eventuele verbreding), in de win-winrelaties met de MIRT OV-studie Regio Utrecht en in de kosten/baten verhouding van de verschillende varianten.

PvdA schaart zich in het rijtje VVD, PVV, CDA en SGP

Uiteindelijk steunde de PvdA de motie van Kamerlid Van Veldhoven (D66) niet. Attje Kuiken (PvdA) meende namelijk dat de minister al haar wensen en 95 procent van de wensen van Van Veldhoven zal inwilligen (zie deze discussie op twitter). Een motie zou zo overbodig zijn. Hoewel de PvdA het de minister duidelijk niet al te moeilijk wil maken, wachten ze het onderzoek met vertrouwen af. Het is daarom extra belangrijk dat de verslagen van de debatten op 10 oktober (incl. schriftelijke antwoorden) en 11 december, met daarin de toezeggingen van de minister, naar de Commissie Schoof worden gestuurd. De commissie zal rekening moeten houden met de context van de gevoerde debatten en de toezeggingen die de minister hierin heeft gedaan.

Vertrouwen in Kracht van Utrecht als deel van onderzoek

De Kracht van Utrecht en de Vrienden van Amelisweerd gaan met vertrouwen het onafhankelijk onderzoek tegemoet. In januari volgt een afspraak tussen de commissie Schoof en de Kracht van Utrecht, Vrienden van Amelisweerd en de bewonersorganisaties van Lunetten, Rijnsweerd en Voordorp. Wij zullen bepleiten dat het Kracht van Utrecht scenario volledig onderdeel van het onderzoek wordt.

Lees ook onze brief aan de Tweede Kamer over de opzet van het onafhankelijk onderzoek

 

 
Stem op de Stelling 'Verbreding A27 niet ten koste van Amelisweerd'

Stelling uit DichtbijIn de Krant Utrecht en Leidsche Rijn Dichtbij (het lokale nieuws van de Telegraaf) stond eind november de stelling:

Verbreding van de A27 mag niet ten koste gaan van Amelisweerd.

Na een week blijkt 80% van de stemmers het eens met de stelling, op een totaal van 411. Dat is 329 keer eens en 82 keer oneens. De boodschap is duidelijk.

Je kunt je stem nog uitbrengen. Dus stem, deel het bericht op sociale media en zorg dat die teller blijft staan waar hij hoort.

 
Vrienden van Amelisweerd vragen Kamer onafhankelijk onderzoek te garanderen

 

LaatUtrechtNietStikken

In een gezamenlijke brief hebben de Vrienden van Amelisweerd en de initiatiefgroep 'Kracht van Utrecht' de Tweede Kamer gevraagd de onafhankelijke opzet van het onderzoek naar alternatieven voor de verbreding van de Ring Utrecht te garanderen.

Op 10 oktober dit jaar zegde minister Schultz van Haegen dit onafhankelijk onderzoek toe aan een Kamermeerderheid die hier om had gevraagd. Afgelopen week gaf minister Schultz van Haegen in een brief aan de Kamer antwoord op een aantal openstaande vragen. In een bijlage gaf de minister haar visie op het inhoud van het onderzoek.

De brief van de minister en haar voorstellen voor het onafhankelijk onderzoek zijn aanleiding om in een brief aan de Tweede Kamerfracties te vragen om de toegezegde onafhankelijkheid te garanderen. Dit is temeer noodzakelijk vanwege de verwarring die is geschapen door een tekst in het regeerakkoord van VVD en PvdA ("De besluitvorming over de verbreding van de Ring Utrecht (2 x 7 rijstroken) wordt afgerond") en vanwege het gespin in de media de afgelopen weken: "2x7 gaat door" (o.a. Volkskrant, NRC, NU.nl, RTV-Utrecht).

Onafhankelijk onderzoek meer dan 'even laten doorrekenen'

Als gast in Buitenhof (18-11-2012) heeft de minister het over "allemaal nog even een keer door laten rekenen", terwijl de Kamer juist om andere, nog niet onderzochte varianten vraagt (binnen de bak 2x6; binnen de bak 2x6 met 80km/uur). De Vrienden zijn met de Kamer van mening dat afwegingen op het gebied van verkeer en vervoer breder moeten worden benaderd. Effecten op het gebied van leefkwaliteit, gezondheid en natuur zijn bovendien tot nu toe onvoldoende meegenomen.

Lees verder op de website van de Kracht van Utrecht

 
« BeginVorige12345VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Who's Online

We hebben 15 gasten online

Amelisweerd is waardevol

Foto's Amelisweerd

Vrienden op Facebook

VVA_Facebook