Home Plattegrond & bezoektips
Plattegrond Amelisweerd en tips voor uitjes

Tip 1: U kunt de (nieuwe!) plattegrond van de landgoederen hier bekijken / downloaden

Helemaal onderaan de pagina vindt u nog de plattegrond zonder fiets- en autoparkeerplekken en bushaltes. 


Meer tips voor excursies en uitjes!

Meelopen met een van de boswachters?

Dat kan, zie het artikel in Utrecht Dichtbij van 12 april 2012. Informatie via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of telefoonnummer 030 286 00 00 (algemene nummer van de gemeente).   

Rondleidingen met de boswachter van Staatsbosbeheer over Fort Rhijnauwen:

Tussen 1 april en 1 oktober iedere woensdag om 10.30 uur, zaterdag om 13.30 uur, zondag om 10.30 uur en 13.30 uur. Check de website van Staatsbosbeheer voor alle data, tijden en andere informatie.

Excursies met KNNV en IVN:

Ook de Vereniging voor Veldbiologie KNNV en de IVN houden regelmatig excursies. Hou de activiteiten-agenda's op beide websites in de gaten.

Kruidenworkshops:

Bij Almaterra kun je terecht voor kruidenworkshops en natuurbelevingstochten, voor kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld: Het Amelis'Hof Bosuitje (groepsarrangement of bedrijfsuitje), zie Almaterra.nl

Eten en drinken bij de Veldkeuken:

Puur, ambachtelijk & biologisch. In het koetshuis van landgoed Nieuw Amelisweerd (nu tijdelijk in de landgoed-tuin) vind je de prachtige keuken/bakkerij van de Veldkeuken. Hier bereiden René van der Veer en Juliëtte Borggreve samen met hun medewerkers allerlei heerlijks. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk afkomstig van de naastgelegen eeuwenoude moestuin. Natuurlijk biologisch! Check www.veldkeuken.nl

Theehuis Rhijnauwen:

De lekkerste pannenkoeken, zoveel mogelijk biologisch en fairtrade. Keuken open iedere dag van 10.00 tot 20.30 uur. Je vindt het theehuis op de Rhijnauwenselaan 16, zie theehuisrhijnauwen.nl

Museum Oud-Amelisweerd: Historische buitenplaats, Armando collectie en Chinese behangsels

Prinses Beatrix opende 21 maart het Museum Oud Amelisweerd. De hoge groene luiken zijn eindelijk open gegaan, zodat de bijzondere transformatie van het ooit zo verwaarloosde interieur bij daglicht kan worden bekeken. Het museum geeft niet alleen ruimte aan de collectie van Armando. Ook het 18e eeuwse Chinese behang is in volle glorie te bezichtigen, evenals twee eeuwen oud Nederlandse behang dat eveneens veel vertelt over mensen en menselijke activiteiten in een landschap. Tot en met 1 maart 2015 is de tentoonstelling Armando 85 te zien. Het MOA is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info op www.moa.nl 

Tuinderij & winkeltje Amelis'Hof

Een grote rijkdom aan groente, kruiden, fruit en bloemen vind je in deze eeuwenoude moestuin. De tuin, tuinwinkel en bloempluktuin zijn open van mei tot november op woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur. Je kunt op de Amelis'Hof terecht voor diverse rondleidingen en arrangementen of voor een bijencursus. Zie voor actuele informatie www.amelishof.nl en (vooral) de Amelis'Hof Facebookpagina.

Bloemwerkplaats Bloemkracht 8

Voor bloemabonnementen, boeketten, florale objecten en workshops, check www.bloemkracht8.nl

Tuinderij De Volle Grond

Beheert de oude moestuin op landgoed Nieuw Amelisweerd, Koningslaan 5a. Bij de Volle Grond kun je terecht voor een heerlijk groenteabonnement. Meer info via www.tuinderijdevollegrond.nl, of check hun Facebookpagina (tip: like de pagina, zodat je niets mist). 

Het Buitenbureau

Bedenkt en organiseert de invulling van een volledige (buiten)activiteit voor bedrijven, scholen, kinderfeestjes en familie-uitjes. Zie www.buitenbureau.nl voor meer informatie. 

De pont van het landschap (Kromme Rijn)

Om kennis te maken met de rijke natuur langs de Kromme Rijn, organiseert Het Utrechts Landschap vaarexcursies met de Pont van Het Landschap. De excursies beginnen in informatiecentrum ‘De Kromme Rijn’ op landgoed Niënhof met een kopje koffie of thee, een dvd-presentatie en een toelichting. Er is plaats voor maximaal 34 passagiers (volwassenen en kinderen). Reserveren kan via VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343 – 57 59 95.
Vertrekpunt: Informatiecentrum De Kromme Rijn op landgoed Niënhof, Grotelaan 16 (naast), 3981 HC Bunnik. Zie www.utrechtslandschap.nl voor meer info.

Stichting Terecht Anders 

Een samenwerkingsverband in de Kromme Rijnstreek, waarbij agrariërs, kunstenaars en recreatieondernemers samenwerken om het u als gast naar de zin te maken. Vol leuke ideeën voor familie- en bedrijfsuitjes. www.terechtanders.nl

Bootje varen met de Rijnstroom

De Rijnstroom (bij het Kromme Rijn zwembad, langs de Weg tot de Wetenschap) verhuurt roeiboten, kano's en fluisterbootjes voor op de Kromme Rijn, zie www.rijnstroom.nl
Varen kan ook vanuit Odijk met www.wijntje.nu, kano- en botenverhuur in Odijk.

Eigen excursies van de Vrienden van Amelisweerd

Wij zijn een actieve werkgroep die zich bezighoudt met alle aan het landgoed gerelateerde zaken. Denk aan beheer-, bouw- en wegenplannen die het gebied nog verder onder druk zetten. Sluit je aan, immers u bent nu te gast op onze website. Abonneer je op onze nieuwsbrief en hou onze excursie-pagina in de gaten. We organiseren een paar keer per jaar excursies (vaak in het voorjaar) en lezingen.

Plattegrond Amelisweerd