Home Excursies & Lezingen
Excursies & Lezingen
Voorjaarsexcursie Vrienden van Amelisweerd op zondag 3 april

Engelse Werk Op zondag 3 april om 11.00 uur ’s morgens vertrekt vanaf het Museum Oud Amelisweerd de traditionele voorjaarsexcursie van de Vrienden van Amelisweerd, geleid door Bea Groen, de schrijfster van ‘Amelisweerd & Rhijnauwen, wandelen en verkennen van heden en verleden’ (2015).

Naast informatie over alles dat groeit en bloeit, geven we een overzicht van alle plannen en projecten op en rond de landgoederen. 

Stinzenplanten volop in bloei

Op Nieuw Amelisweerd staan alweer veel stinzenplanten in bloei. Sneeuwklokjes maken witte parelveldjes in het Achterbos en hier en daar zijn narcissen te zien en een enkel blauw druifje. De Italiaanse aronskelken komen al boven de grond uit met hun grillige bladeren en in het Hoge Bos zijn de kraailook en de daslook weer te zien. 

Waar je in het voorjaar iets minder op rekent, is de enorme activiteit van groot materieel dat zich door het bos perst, over de kleine bruggetjes heen, en dat bezig is met wat de gemeente Utrecht 'groot onderhoud' noemt. Zo zijn de waterwegen in het Engelse Werk nu uitgediept en valt het te hopen dat de vissen deze smalle rivierarmen zullen gaan verkennen. Veel ondergroei is weggehaald. Hopelijk komt er een goed voorjaar met veel zon en regen, zodat bomen en struiken zo snel mogelijk weer voor een groene natuurlijke sfeer in het bos kunnen zorgen.

--

Voor de excursie vragen we een bijdrage van € 3,00 per volwassene. 

Zondag 3 april, start om 11.00 uur bij Museum Oud Amelisweerd.


 
IVN excursie 29 maart: stinzenrijkdom van Amelisweerd

Gevuld sneeuwklokje op Nieuw AmelisweerdZondag 29 maart 2015 organiseert IVN een Amelisweerd excursie op Oud Amelisweerd. Thema van deze voorjaarswandeling is - hoe kan het ook anders - de rijkdom aan stinzenplanten, de bol- en knolgewassen die zo typisch zijn voor landgoederen als Amelisweerd en Rhijnauwen.

Kom genieten van de sneeuwklokjes, winterakonieten, krokussen, hyacinten, sleutelbloemen, bosanemomen, en nog veel meer. De excursieleiders weten ze allemaal te vinden en beantwoorden al je vragen. 

Start is om 14.00 uur bij de brug, Bezoekerscentrum Amelisweerd / Veldkeuken, Koningslaan 11a in Bunnik.

Bron: IVN Vecht & Plassengebied 

 

 
Donderdag 19 juni 2014: midzomeravond-excursie over biodiversitet

Bostulpen, Oud AmelisweerdDe Vrienden van Amelisweerd houden dit jaar weer een reeks natuurexcursies. Natuurgidsen nemen u mee en vertellen over de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd. De volgende excursie staat gepland op donderdag 19 juni. Op de langste dag van het jaar willen we iets speciaals doen: een midzomeravond excursie met als thema biodiversiteit. We organiseren deze excursies in samenwerking met gidsen van IVN afdeling Vecht en Plassengebied

donderdag 19 juni om 20.00 uur: Midzomeravondexcursie - Biodiversiteit

De bossen van Amelisweerd en Rhijnauwen zijn niet alleen bijzonder vanwege de oude bomen, maar zeker ook door de rijke biodiversiteit. Diverse zeldzame planten, insecten en ander klein spul is er te vinden, ook langs de rijk begroeide oevers van de Kromme Rijn. Het is een avondexcursie, dus hopelijk krijgen we een van de vele vleermuizen van Rhijnauwen en Amelisweerd te zien. En we luisteren natuurlijk naar het avondconcert van de vogels.

Startpunt van de excursie is het bezoekerscentrum Amelisweerd, Koningslaan 11a, 3981 HD in Bunnik.

Zin om mee te lopen? Stuur ons een mailtje via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken (opgeven is niet verplicht). 

Meer info over het IVN vind je hier


 
Zondag 20 oktober: Amelisweerd lezing in het MOA

Zondag 20 oktober geven de Vrienden van Amelisweerd een lezing/presentatie over de geschiedenis van Amelisweerd. Er zijn nog plekken beschikbaar, dus kom morgen langs bij het MOA. De presentatie is mooi te combineren met een bezoek aan landhuis Oud Amelisweerd, dat die middag geopend is voor publiek.

Bea Groen (Amelisweerd Academie) en Joost Meulenbroek (ecoloog) laten je de bijzondere en historische plekken op Amelisweerd zien. Je komt alles te weten over wie er woonden op de landgoederen; alles over wat er is gebeurd in de loop der eeuwen. Daarbij staat steeds de vraag centraal: Hoe kun je de geschiedenis beter zichtbaar maken? Bea en Joost delen hun creatieve ideeën hierover. Na de presentatie is er gelegenheid om eigen ideeën in te brengen. 

Info & aanmelden

Datum en tijd: zondag 20 oktober om 14.45 uur; ontvangst v.a. 14.30 uur. 

Locatie: het nieuwe documentatiecentrum op de zolder van Museum Oud Amelisweerd (MOA), Koningslaan 9, Bunnik. Helaas is deze (nog) niet rolstoel-toegankelijk. 

Na de lezingen is er gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. Donaties voor de Vrienden zijn van harte welkom. 

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Reserveer op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. 

Kosten: € 7.50, ter plaatse te voldoen (incl. hapje en drankje). Kinderen tot 12 jaar € 5.-

 
Vrienden-van-Amelisweerd oktober 2013 lezingen in Museum Oud Amelisweerd

Oud affiche - Amelisweerd verkapte democratieDe Vrienden van Amelisweerd nodigen u uit voor een nieuwe reeks lezingen in Museum Oud Amelisweerd. We beginnen op zondag 6 oktober 2013 (ontvangst v.a. 14.30 uur) met een lezing van Vriend-van-Amelisweerder van het eerste uur Jos Kloppenborg:

"Het gewicht van asfalt en natuur - 40 jaar participatie en besluitvorming over Amelisweerd in perspectief"

Jos is een van de oprichters van de Vrienden van Amelisweerd en al vele jaren nauw betrokken bij de bescherming van Amelisweerd. Hij vertelt de geschiedenis van 40 jaar burgerparticipatie door de Vrienden van Amelisweerd en geeft de huidige stand van zaken rond verbreding van de A27 bij Amelisweerd.

Op 20 oktober volgt een lezing van Bea Groen, projectleider van de Amelisweerd Academie (i.o.) en Joost Meulenbroek:

"Amelisweerd - de geschiedenis in beeld - nieuwe kansen voor het landgoed en haar bewoners"

Bea Groen is projectleider van de Amelisweerd Academie i.o. Joost is ecoloog en al jaren betrokken bij de Vrienden van Amelisweerd. Tijdens de lezingen bieden wij een eerste blik op onze toekomstplannen. De Vrienden van Amelisweerd worden een platform voor informatieverspreiding over burgerparticipatie bij infrastructurele projecten. 

Info & aanmelden

Datum en tijd: zondag 6 en zondag 20 oktober om 14.45 uur; ontvangst v.a. 14.30 uur. Om 15.00 uur gaat de voordeur van het MOA op slot. Kom dus op tijd!

Locatie: het nieuwe documentatiecentrum op de zolder van Museum Oud Amelisweerd (MOA), Koningslaan 9, Bunnik. Helaas is deze (nog) niet rolstoeltoegankelijk. 

Na de lezingen is er gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. Donaties voor de Vrienden zijn van harte welkom. 

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Reserveer op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. 

Kosten: € 7.50, ter plaatse te voldoen (incl. hapje en drankje). Kinderen tot 12 jaar € 5.-


 
Amelisweerd excursie zaterdag 27 april 2013 om 11.00 uur

Kromme Rijn voor het bos van Nieuw Amelisweerd, door Karel Bangma.Aanstaande zaterdag 27 april organiseren wij onze vierde excursie van dit jaar. Het voorjaar is losgebarsten. Het bos staat vol met mooie voorjaarsbloeiers. Vogelgids Dave Schmitt neemt ons mee over de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd. Wie weet wat we tegenkomen. Rentmeester Joop Spaans heeft al een groep appelvinken gespot; ook ringslangen zijn al gezien op Amelisweerd. 

We starten bij theeschenkerij Amelisweerd / De Veldkeuken om 11.00 uur. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Na afloop kunt u bij De Veldkeuken terecht voor wat eten en drinken. De excursie is natuurlijk gratis. Uiteraard stellen we een bescheiden bijdrage a 1 euro wel op prijs. 

Vergeet niet een verrekijker mee te nemen. En een fotocamera (laat ons vooral uw foto's zien via e-mailadres  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken  of via twitter (@amelisweerd of #amelisweerd). 

Tot zaterdag! 

Foto: Kromme Rijn net voor het bos van Nieuw Amelisweerd, door Karel Bangma. 

 
« BeginVorige12VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL