Home Excursies & Lezingen
Excursies & Lezingen
Terugblik op onze vogel- en stinzenexcursie van 24 maart 2013

BosanemoonOnze derde Amelisweerd natuurexcursie van 2013 was op een koude en gure zondag 24 maart. Ecologen Joost Meulenbroek en Emma van den Dool en vogelspecialist Dave Schmitt namen ons mee op zoek naar vogels en stinzenflora. Vanaf Oud Amelisweerd zijn we rond de gracht van Fort Rhijnauwen gelopen om via het Hoge Bos weer naar startpunt de Veldkeuken te wandelen. Het was niet het weer voor een grote opkomst. Wel was er zo volop gelegenheid om de gidsen vragen te stellen. 

Naast de vele (geluiden van) reguliere bosvogels troffen we bij Fort Rhijnauwen een mooie groep felgekleurde Putters aan. Een stukje verder spotte Dave in de verte mogelijk een Krakeend. Er zwommen veel eenden en ganzen in de slotgracht. Smient en tafeleenden, kuifeenden, Canadese ganzen... In de weilanden achter het fort liep een zevental reeën. Langs de Kromme Rijn stonden we stil bij de vele stinzenplanten zoals witte (dichters-) narcis, verschillende hyacinten en bostulpen. In het Hoge Bos zagen we, vrij vroeg in het voorjaar, een flink aantal bosanemonen (zie foto). 

Een nieuwe Boomgaard in het weidegebied? 

Hier en daar kwamen de beheerplannen voor de landgoederen aan de orde. Schuin tegenover de Veldkeuken, in het weidegebied van Oud Amelisweerd, zagen we een nieuwe hoogstamboomgaard, net vorige week aangelegd (en nog niet helemaal klaar). Afgelopen donderdag kregen we een melding van een verontruste bewoner, die ineens een boomgaard in haar uitzicht geplant zag. Opvallend, omdat een boomgaard niet strookt met de Toekomstvisie Landgoederen. Bovendien is dit project niet bekend bij bewoners, niet bij rentmeester Joop Spaans en de Klankbordgroep voor de beheerplannen. De bewoner heeft de gemeenteraad hierover een brief gestuurd. De kwestie illustreert het gemis aan coördinatie van activiteiten op de landgoederen en de verschillende budgetten die hiermee gemoeid zijn. 

Volgende excursie: Vlinders?

Voor een volgende excursie zitten we te denken aan het thema Vlinders. Een mogelijke datum is zaterdag 20 april. Houd onze website in de gaten voor meer info. 

 
Natuurexcursie Oud Amelisweerd op zondag 3 maart 2013

Joost Meulenbroek vertelt over Oud AmelisweerdMet het voorjaar nog net niet in de lucht kwamen zo'n 40 belangstellenden af op onze tweede Amelisweerd excursie van 2013. Ecoloog Joost Meulenbroek vertelde over de geschiedenis van landgoed Oud Amelisweerd, over de monumentale bomen en de flora en fauna van het bos. Joost is ecoloog en geeft al vele jaren excursies voor de Vrienden van Amelisweerd. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder (als coauteur) "Historische dendrologie Landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen". Het artikel "Vreemde snuiters in het bos" is een ander voorproefje van zijn hand. IVN gids Dave Schmitt vulde zijn verhaal aan met informatie over de vogels van Oud Amelisweerd. Jos Kloppenborg was aanwezig om te praten over de politieke en maatschappelijke bedreigingen (A27, nieuwe beheerplannen) voor de landgoederen.

Het was een mooie groep van 40 deelnemers. Er waren veel reacties en veel vragen; een mooi teken voor ons dat Amelisweerd leeft. 

Onder de deelnemers waren mensen die meededen via de website Wandelpool. Stichting de Wandelpool organiseert wandelingen over landgoederen in Nederland en België. Goede tip voor wie vaker de Nederlandse landgoederen wil bezoeken. 

Vrienden-voor-vrienden excursies

Na een of twee Amelisweerd excursies weet je al het een en ander over Amelisweerd. Voor wie het leuk vindt om anderen hierover te vertellen: Maak aantekeningen tijdens de onze excursies en nodig vrienden en familie uit om daarna samen de landgoederen te bekijken. Je zult van onze gidsen ook wat informatie op papier meekrijgen. En kijk vooral op onze website! Iedereen die graag natuurexcursies geeft of zou willen geven kan zich bij ons inschrijven als gids voor de vrienden-voor-vrienden excursies. Wellicht geef jij later dit jaar dan een van onze Amelisweerd excursies.

 
Sneeuwklokjes-excursie in Nieuw Amelisweerd op 10 februari 2013

Emma van den Dool en Joost Meulenbroek voor de Sneeuwklokjeslaan tijdens de excursie van 10 februari 2013Op 10 februari 2013 hielden wij onze eerste Amelisweerd excursie van 2013. Vanaf de entree van Nieuw Amelisweerd bij het viaduct over de A27 gidsten Joost Meulenbroek en Emma van den Dool ons over landgoed Nieuw Amelisweerd. Beide zijn ecoloog en al jaren betrokken bij de Vrienden van Amelisweerd. Bij de prachtige sneeuwklokjeslaan vertelde Joost aan de 22 belangstellenden over de geschiedenis van het landgoed en over de aanleg van de sneeuwklokjeslaan. Verder op het landgoed kregen wij les in herkennen van de verschillende soorten sneeuwklokjes en de diverse stinzenplanten in het bos. Enkele van de grootste en oudste bomen rond het landhuis Nieuw Amelisweerd kregen speciale aandacht.

Nieuwe beheerplannen

Niet alleen over de natuur zelf, ook over het landschapsbeheer viel het een en ander te vertellen. De gemeente is bezig met een nieuwe toekomstvisie, met daarbij nieuwe beheerplannen. Joost en Emma gaven enkele voorbeelden van de mindere voornemens, bijvoorbeeld het kappen van bomen uit veiligheid, zonder dat daarbij de veiligheid van wandelaars werkelijk in het geding is.

Na een uur natuurexcursie was het tijd voor de vrienden-voor-vrienden excursies. 

Vrienden-voor-vrienden excursies

Iedereen die vaak met ons meegaat op excursies, of een achtergrond heeft als ecoloog of bioloog, weet je al het een en ander over het landgoed. Daarom hebben wij de vrienden-voor-vrienden excursies in het leven geroepen. Met de informatie die je tijdens onze excursies krijgt, en indien nodig met nog wat meer hulp, kun je zelf je vrienden, familie en kennissen vertellen over onze landgoederen. Een mooie opstap naar een Amelisweerd gids; schrijf je nu in!

Schrijf je nu in als gids via dit inschrijfformulier


Bekijk de impressie die Heleen Schoorl voor ons heeft gemaakt:  
« BeginVorige12VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL