Sneeuwklokjes

Wat doen wij

Wij, de Vrienden van Amelisweerd, zetten ons in voor de kwaliteit en de hoge waarden van de landgoederen. Al sinds 1978 is de vereniging actief. Daaromheen zijn vele sympathisanten van de Vrienden van Amelisweerd. Vooral bezoekers, bewoners en ondernemers zijn betrokken bij het wel en wee van de landgoederen en daarmee ook van de Vereniging.

We richten ons op de landgoederen zelf, op het versterken van de natuurwaarden (geen verparking), natuureducatie en natuurinclusieve lokale landbouw. Daarnaast overleggen we actief met gemeenten, het Utrechts Science Park en andere instanties over beheerplannen en bouw- en infrastructurele plannen die de landgoederen verder onder druk zetten.
Natuurlijk besteden de Vrienden van Amelisweerd ook veel aandacht aan acties tegen de verbreding van de A27. We werken hierin samen met andere organisaties binnen de Kerngroep Ring Utrecht en we hebben contact met Amelisweerd Niet Geasfalteerd, een groep jongeren die zich actief inzet tegen de verbreding. De dreigingen van dit geldverslindende megaproject zijn nog niet voorbij.

In 1971 werd de Werkgroep Actie Amelisweerd opgericht om de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen te beschermen tegen de gevolgen van de aanleg van rijksweg 27, later de A27 genoemd. De Werkgroep is in 1978 voortgezet in de Vereniging Vrienden van Amelisweerd.
Vanaf het prille begin heeft de Vrienden van Amelisweerd vele acties geïnitieerd, waardoor we aan de wieg stonden van het landelijke protest tegen grote infrastructurele projecten door natuurgebieden.

Het bestuur bestaat uit:
Jos Kloppenborg
Tieneke de Groot
Gerrit Kuiper
AnnA Adrichem
Lynn Kragten

Jaarverslagen
Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2022 en Financiën 2022

Jaarverslag 2023 en Financiën 2023