Dwarslaan op Oud-Amelisweerd (Bea Groen)

Wegverharding voor Dwarslaan in Oud-Amelisweerd

De laatste weken heeft de gemeente Utrecht aangekondigd om de Dwarslaan onder handen te gaan nemen. Dit is de laan die vanaf de ernstig beschadigde brug bij Museum Oud Amelisweerd rechtsaf leidt naar boerderij De Zonnewijzer.

Aanvankelijk was het plan om deze laan te asfalteren, maar e-mails vanuit de Vrienden van Amelisweerd en het Buurtschap hebben tot een verandering van plannen geleid. 

De weg wordt nu verstevigd. Er komen houten palen langs en een halfverhard pad ernaast voor voetgangers. Ook hier kan de gemeente Utrecht ons niet echt enthousiast voor krijgen, al is het dan geen asfalt. Immers, de aanleg maakt meer (en sneller) gemotoriseerd verkeer mogelijk op het landgoed.

Trapeziumbos open voor fietsers?

Wij hebben ook gehoord dat de gemeente de lanen in het Trapeziumbos (het bos achter het museum) open wil stellen voor fietsers en langs alle lanen voetpaden wil aanleggen. Dat betekent dat je hier niet meer rustig kunt lopen zonder toerfietsers om je heen. Het is vreemd dat er in de stad voetgangersgebieden zijn, terwijl ze in Amelisweerd – een Rijksmonument uit de achttiende eeuw – verdwijnen. De Vrienden hopen dat meer mensen zich tegen deze ontwikkeling keren. 

Foto: de Dwarslaan gezien in de richting van boerderij De Zonnewijzer. (foto: Bea Groen)