Demonstrante met bord IAMelisweerd

Geluksplekken in Amelisweerd: wie maken en wie beschermen ze?

Een excursie langs duurzame doeners op zaterdag 30 oktober:

Al eeuwenlang is er bedrijvigheid op de landgoederen. Dat begon al in de 13e eeuw toen de gronden werden uitgegeven aan ridder Amelis. Vanaf dan tot het begin van de 18e eeuw zijn het landerijen met tuin-, akkerbouw en graslanden. Later in de 18e eeuw krijgt baron Taets van Amerongen Amelisweerd en hij maakt er een buitenplaats van. Het bos wordt aangeplant en de moestuinen krijgen de huidige vorm (al meer dan 250 jaar oud!). Tot op de dag van vandaag is de verbondenheid tussen landgoed en voedsel aanwezig. Biologische groenten van dichtbij, lekker weinig voedselkilometers bijvoorbeeld.

Maar Amelisweerd is nog veel meer: het is een magneet voor duurzame initiatieven. Denk aan de biologen die hier zeldzame paddestoelen spotten of actievoerders die de monumentale beuken in klommen/klimmen. Allen worden ze – worden wij – aangetrokken tot dit kleine stukje aarde; willen het beschermen of nog mooier, nog natuurlijker, nog vruchtbaarder maken. I Amelisweerd, we are Amelisweerd.

Ben je benieuwd naar de mensen en de verhalen hierachter? We lopen langs de plekken, de mensen, horen de verhalen, en vertellen tussendoor welke natuurwaarden we tegenkomen.

Verzamelplek: naast de Veldkeuken, Oud-Amelisweerd

Tijdstip: van 16.00uur tot 17.30uur.
Maximum aantal deelnemers: 15.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie.
Geef je op via info@vriendenvanamelisweerd.nl.