Feestelijke huldiging Markiezeneik als Nederlandse Boom van het Jaar 2022

Als je als Markiezeneik de Boom van het Jaar 2022 bent geworden, dan zit daar uiteraard een huldiging bij. Die heeft plaatsgevonden op 8 februari in de Stay Okay op landgoed Rhijnauwen. Omdat de minister of een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat niet bereid waren te komen heeft wethouder Linda Voortman namens de gemeente Utrecht de bijbehorende plaquette in ontvangst genomen.

Wethouder Linda Voortman toont de plaquette voor de Markiezeneik en iemand van de Vrienden van Amelisweerd laat de poster voor de Internationale Verkiezing zien.

Ook de tweede en derde prijs werden met enthousiasme ontvangen, respectievelijk door de vertegenwoordiging van de Koortsboom in Overasselt (Gelderland) en de monumentale vleugelnoot uit Hoofddorp (Noord-Holland).

De Markies van Sandricourt, oud-bewoner van de landgoederen, kwam langs om het belang van bomen te benadrukken. Ook brak hij een lans om bijzondere bomen te verfraaien met bijzondere verhalen om ze zo onder de aandacht bij iedereen te brengen. Hij had zelfs nog een oude schat gevonden in het Markiezenbos, een goude eikel. Hij laat het aan anderen over om die af te leveren bij de verantwoordelijken voor de dreiging van de boskap.

De Markies de Sandricourt laat een goude eikeltje zien opgegraven uit het Markiezenbos.
De Markies de Sandricourt toont een van zijn schatten, namelijk een gouden eikel uit het Markiezenbos. Ton Cornelisse, de indiener van de Markiezeneik, assisteert de Markies.

Vincent Bijlo hield een vlammende toespraak over hoe we heel anders met onze infrastructuur, natuur en omgeving kunnen omgaan. Ton Cornelisse riep als aanmelder van de Markiezeneik iedereen op alle bomen in de hele wereld te beschermen. Samen met de organisatie van SBNL herinnerde hij alle aanwezigen er aan om weer te stemmen op de Markiezeneik, maar nu als onderdeel van de Internationale verkiezing van de Boom van het Jaar 2023. Er zijn nog vele stemmen nodig om hoog te eindigen.