Bosanemoon

Paddenstoelen in Amelisweerd, ook in het voorjaar!

Maurice van Peursem

Amelisweerd is een mooi gebied om te wandelen, het hele jaar door. Maar in het voorjaar misschien wel het meest, met eerst de sneeuwklokjes, later de narcissen en alle andere voorjaarsbloemen. Een opvallende voorjaarsbloem is de bosanemoon, een vriendelijk wit bloemetje dat je overal in Amelisweerd kunt tegenkomen. Er is nog een andere liefhebber van de bosanemoon, en wel de anemonenbekerzwam, die parasiteert op de bosanemoon; en aangezien de bosanemoon in het voorjaar bloeit vind je rond die tijd ook de anemonenbekerzwam. De anemonenbekerzwam is een rode lijst soort, die in Nederland met uitsterven wordt bedreigd.

Een andere opvallende paddenstoel die je in het voorjaar kunt aantreffen is het judasoor. Deze paddenstoel lijkt een beetje op een menselijk oor, en heeft een voorkeur voor de vlier, volgens de geruchten de boom waarin Judas zich zou hebben verhangen nadat hij Jezus had verraden; vandaar de naam.

Dit zijn slechts 2 van de vele soorten paddenstoelen die je in het voorjaar in Amelisweerd kunt aantreffen. Hieronder staan foto’s van de bosanemoon en beide paddenstoelen die dit voorjaar zijn gemaakt.

Bosanemoon

Bosanemoon

JudasoorJudasoor

Judasoor

Anemonenbekerzwam

Anemonenbekerzwam