Planten herinneringsboom voor Markiezeneik Boom van het Jaar 2022

Dinsdagmiddag 5 maart is vlak bij de fietsenparkeerplaats aan de Kromme Rijn in Oud Amelisweerd een eik geplant. Onder grote belangstelling, want het is een bijzondere eik. In 2022 is de Markiezeneik in het Markiezenbos van Nieuw Amelisweerd met een overweldigende meerderheid van stemmen de Boom van het Jaar 2022 geworden. Dit is een verkiezing die jaarlijks geïnitieerd wordt door het Natuurfonds SBNL. Als symbool van de strijd tegen de verbreding van de A27 hadden meer dan 36.000 mensen op deze eik gestemd.

Maar ja, de Markiezeneik staat in een niet toegankelijk deel van Amelisweerd. Dus bedacht Ton Cornelisse (die deze boom had genomineerd) om elders in een wel toegankelijk deel een boom te laten planten die ons herinnert aan deze verkiezing en aan de strijd tegen meer asfalt.

Foto: Rob Huibers.

Deze Herinneringsboom werd toegesproken door Linda Voortman, wethouder van de gemeente Utrecht, door vertegenwoordigers van de Vrienden van Amelisweerd, de Kerngroep Ring Utrecht, de Kracht van Utrecht en Amelisweerd Niet Geasfalteerd.
Voor een filosofische en kritische noot zorgde Vincent Bijlo die ons te verstaan gaf dat deze boom over meer dan een eeuw uiteraard ook Boom van het Jaar kan worden. “(…) Als deze herinneringsboom Boom van het Jaar geworden is in 2107 dan kunnen ze voor deze herinneringsboomBoom-van-het-Jaar ook weer een herinneringsboom gaan plaatsen. En voor die herinneringsboom kun je ook weer een herinneringsboom planten, een herinneringsherinneringsherinneringsboom… We moeten alleen voorkomen dat alle bomen herinneringsbomen worden (…)”.
“Het is tijd voor een ander ritme. Het is tijd om de dingen zo te zien zoals ze zijn – in het echt en niet op je telefoon. Het is geen tijd meer voor meer asfalt, het is tijd voor ons eigen levenspad.”

Foto: Rob Huibers. Ton Cornelisse en Vincent Bijlo

Sandra Passchier gaf een ode aan deze eik onder de titel Verbinding: ‘… en onder de grond onze wortels vervlochten, met elkaar verbonden, zodat wij elkaar verstonden. O, waren we allen als bomen, dan zou alles goed komen.’

Foto: Rob Huibers. Sandra Passchier leest een gedicht en een ode aan de jonge eik voor.

Na een dankwoord van Ton Cornelisse pakten de aanwezigen een gemeentelijke schop om grond te storten in de kuil van de jonge boom.  

Foto: Rob Huibers. Plantceremonie voor de herdenkingsboom voor de Boom van het Jaar 2022