Markiezeneik die meedingt voor Boom van het Jaar 2022

Markiezeneik met recordaantal stemmen Boom van het Jaar 2022 geworden

Stel dat de Markies het kon horen dat zoveel mensen de bomen in ‘zijn’ bos waarderen en op zijn ruim twee eeuwen oude eik hebben gestemd – hoe zou hij gereageerd hebben?! Dinsdag 18 oktober heeft SBNL bekend gemaakt dat deze eik met een recordaantal van 36.693 stemmen de verkiezing heeft gewonnen.

Tijdens het actieweekend 23/24 september roept de Markies iedereen op zich in te zetten voor zijn bedreigde erfgoed. Hij is er speciaal voor uit zijn graf opgestaan…

Deze zomereik in het Markiezenbos was aangemeld bij SBNL Natuurfonds door bomenliefhebber Ton Cornelisse. De verkiezing van De Boom van het Jaar draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om het verhaal dat deze boom bijzonder maakt. De Markiezeneik staat symbool voor de ongeveer 800 bomen in Amelisweerd die met kap worden bedreigd door de voorgenomen verbreding van de A27. De omliggende gemeenten en de provincie zijn tegen deze verbreding en het is weer eens overduidelijk geworden dat het verzet tegen de kap van dit prachtige bos ook bij veel bewoners leeft.

Door naar de Europese verkiezing
De Markiezeneik wordt nu de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2023 wordt gehouden. De Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 15 Europese landen deel. SBNL Natuurfonds in Leersum verwierf in 2018 het exclusieve recht om de Nederlandse inzending te mogen selecteren.

SBNL Natuurfonds is een non-profitorganisatie die zich sinds 1981 inzet voor de ontwikkeling en het behoud van natuur en landschap op particuliere gronden (met name agrarisch en op landgoederen). Zij doet dit door vanuit verschillende fondsen projecten financieel te ondersteunen die landschapsontwikkeling beogen. Ook ondersteunt de stichting praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de natuur. SBNL Natuurfonds heeft de ANBI-status.