Zaailingenoogst Oud Amelisweerd

Zaailingen oogsten en herplanten op het landgoed

Voor wie de handen uit de mouwen wil steken in Amelisweerd en Rhijnauwen is dat mogelijk. Aanmelden kan via de organisatie ‘meerbomen.nu’ waarna je kunt meedoen aan het oogsten van zaailingen in het bos om deze later elders te planten. Op deze manier krijgen kansarme bomen een tweede kans.

De meeste terreinbeheerders hebben bijvoorbeeld geen tijd om handmatig alle zaailingen uit de grond te halen. Daarom organiseert Meer Bomen Nu in de winter, als de bomen in rust zijn, oogstdagen waarop vrijwilligers de zaailingen oogsten. Meerbomen.nu is een campagne van Urgenda met als initiatiefnemers MeerGroen en CaringFarmers. Doel is een miljoen bomen te planten.

Er zijn drie vrijdagen gepland voor de landgoederen: 14 oktober, 28 oktober en 11 november. De eerste vrijdag was een groot succes. We hebben toen meer dan 1350 zaailingen geoogst, die vervolgens elders tijdelijk een plek gekregen hebben om in het voorjaar uitgeplant te worden.

Zaailingenoogst in Oud Amelisweerd
Zaailingenoogst in Oud Amelisweerd 14 oktober 2022

Aanmelden kan door op de site van meerbomen.nu een profiel aan te maken in de bomenplanner. Via je profiel krijg je precies te zien waar er in de buurt oogst- en plantdagen zijn waar je je voor kunt aanmelden, dus ook voor Amelisweerd en Rhijnauwen. Als je wilt kan je regelmatig een nieuwsbrief krijgen van bomen.nu waarin staat waar in jouw buurt oogst- en/of plantdagen zijn.