Emma van den Dool en Joost Meulenbroek voor de Sneeuwklokjeslaan tijdens de excursie van 10 februari 2013

Sneeuwklokjes-excursie in Nieuw Amelisweerd op 10 februari 2013

Op 10 februari 2013 hielden wij onze eerste Amelisweerd excursie van 2013. Vanaf de entree van Nieuw Amelisweerd bij het viaduct over de A27 gidsten Joost Meulenbroek en Emma van den Dool ons over landgoed Nieuw Amelisweerd. Beide zijn ecoloog en al jaren betrokken bij de Vrienden van Amelisweerd.

Bij de prachtige sneeuwklokjeslaan vertelde Joost aan de 22 belangstellenden over de geschiedenis van het landgoed en over de aanleg van de sneeuwklokjeslaan. Verder op het landgoed kregen wij les in herkennen van de verschillende soorten sneeuwklokjes en de diverse stinzenplanten in het bos. Enkele van de grootste en oudste bomen rond het landhuis Nieuw Amelisweerd kregen speciale aandacht.

Nieuwe beheerplannen

Niet alleen over de natuur zelf, ook over het landschapsbeheer viel het een en ander te vertellen. De gemeente is bezig met een nieuwe toekomstvisie, met daarbij nieuwe beheerplannen. Joost en Emma gaven enkele voorbeelden van de mindere voornemens, bijvoorbeeld het kappen van bomen uit veiligheid, zonder dat daarbij de veiligheid van wandelaars werkelijk in het geding is.

Na een uur natuurexcursie was het tijd voor de vrienden-voor-vrienden excursies. 

Vrienden-voor-vrienden excursies

Iedereen die vaak met ons meegaat op excursies, of een achtergrond heeft als ecoloog of bioloog, weet je al het een en ander over het landgoed. Daarom hebben wij de vrienden-voor-vrienden excursies in het leven geroepen. Met de informatie die je tijdens onze excursies krijgt, en indien nodig met nog wat meer hulp, kun je zelf je vrienden, familie en kennissen vertellen over onze landgoederen. Een mooie opstap naar een Amelisweerd gids; schrijf je nu in!

Schrijf je nu in als gids via dit inschrijfformulier

Bekijk de impressie die Heleen Schoorl voor ons heeft gemaakt: