Twee excursies in Amelisweerd (15 en 17 april 2011)

A.s Vrijdag en Zondag zijn er twee excursies in Amelisweerd.

Vrijdag 15 april, 13 – 15.30 uur Excursie Leesbaar Landschap met Kees de Heer: voor docenten middelbare scholen

Zondag 17 april, 6.00 uur, Vroege Vogelwandeling met IVN-gidsen en Vogelwacht Wigle Braaksma

Beide excursies starten bij het Bezoekerscentrum naast Oud Amelisweerd, Provinciale weg Utrecht- Bunnik, afslag Amelisweerd. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Vrijdag 15 april, 13 – 15.30 uur Excursie Leesbaar Landschap

Op vrijdag 15 april a.s. van 13 – 15.30 uur organiseren de Vrienden van Amelisweerd een landschapsexcursie: “Leesbaar Landschap”. Onder leiding van Kees de Heer (Landschapsgids in Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland) gaan we nu met vier verschillende brillen Amelisweerd in.

We zien steeds hetzelfde landschap, maar vanuit een ander perspectief. Hierdoor ontstaat een completer en rijker beeld van delen van het landschap, maar ook van het geheel. Hoe beter deze samenhangen zichtbaar zijn, hoe sterker de identiteit van het landschap. De vier “brillen” zijn: de verticale en horizontale samenhang, de seizoenssamenhang en de historische samenhang. Omdat deze methode erg geschikt kan zijn voor een project op een middelbare school nodigen we tevens docenten aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en maatschappijleer uit. Om met mensen met een verschillende achtergrond gestructureerd naar het landschap te kijken, over de kwaliteiten in gesprek te komen en zoeken naar het bijzondere / eigene van Amelisweerd. Als je de methode al tevoren zou willen verkennen, verwijzen we je hier naar de website.

Bovendien biedt het de gelegenheid te horen wat de verbreding van de A27 (met de bizarre 2×7 rijstroken) voor consequenties heeft voor het bos en de stad en welke alternatieven uit de Kracht van Utrecht die aantasting kunnen voorkomen.

En neem een (collega-) docent mee…. Aanmelden via info@vriendenvanamelisweerd.nl Meer informatie: Jan Korff de Gidts, 06 3363 0344.

 

Zondag 17 april 6.00 uur Vroege Vogelwanadeling: Ontwaken van het bos: het herkennen van vogels aan hun zang

IVN De Bilt e.o. organiseert zondag 17 april de traditionele Vroege-vogelwandeling. Aanvang 6.00 uur. Startplaats is het bezoekerscentrum Amelisweerd gelegen naast het landhuis Oud Amelisweerd (Provinciale weg Utrecht- Bunnik, afslag Amelisweerd).

Vindt u het ook zo lastig om al die vogelgeluiden uit elkaar te houden, te herkennen en te onthouden? Dan is deze vroege-vogelwandeling misschien iets voor u. April is bij uitstek het jaargetijde om vogels niet alleen te kunnen horen, maar ook nog te kunnen zien. De bomen zijn nog maar nauwelijks in het blad waardoor beeld en het geluid van de vogel in kwestie kunnen worden gecombineerd. En dat helpt bij de soortherkenning of, als u het even niet weet, bij het opzoeken in uw vogelboekje. Het voorjaar luidt met Pasen natuurlijk ook het broedseizoen in waardoor de vogels zich van hun beste kant willen laten horen en zien!

We zijn er al vroeg bij omdat bij ochtendschemer de vogels zich soort voor soort melden en mengen in een aanzwellend ochtendorkest. Als in een ‘Bolero’ wordt de climax bereikt rond de klok van 6.30 uur. Mis dit niet! De beginnende vogelaar leert een aantal kenmerkende soorten van park en bos te herkennen en te onderscheiden aan hun zang. Voor de meer ervaren vogelkenner is het een goede gelegenheid om de kennis aan vogelgeluiden op te frissen en verder uit te breiden.

De wandeling wordt begeleid onder de deskundige leiding van IVN-natuurgidsen en vogelkenner Wigle Braaksma van Vogelwacht Zeist, De Heuvelrug.

Aanmelding niet nodig. Voor meer informatie kunt u bellen met Jaap Milius 030 2288636.