Vierseizoenenwandeling IVN en Vrienden van Amelisweerd.

Zomerwandeling 27 juni 2010 en verslag winterwandeling

De zomerwandeling is 27 juni om 11 uur en start wederom bij het bezoekerscentrum bij Oud Amelisweerd.
De lentewandeling was op de regenachtige zondag 2 mei 2010. Er waren ongeveer 15 deelnemers. En de wandeling startte bij bezoekerscentrum Oud Amelisweerd.
Bij de winterwandeling 24 januari  was de wereld ineens weer wit van de sneeuw die ochtend. De verse sneeuw zorgde voor een prachtige sfeertekening van het landschap van Amelisweerd. Excursieleider Jaap Milius van IVN-De Bilt begroette ons bij Oud Amelisweerd, een groepje van ongeveer 10-12 geïnteresseerden, waaronder een aantal Vrienden van Amelisweerd en IVN leden uit de omgeving. Elk seizoen houden we een themawandeling samen, bedoeld om het unieke parkbos Amelisweerd door de seizoenen heen te leren kennen in al haar fasen van ontwikkeling. Deze witte (rond)wandeling leverde verrassende ontdekkingen op. Jaap had voor ons op papier kleurige afbeeldingen van bomen en knoppen meegenomen. Wat hebben we zoal gezien?

De okkernoot bij de ligweide, waar vaak kano’s aanleggen. De okkernoot is een walnootboom. We hebben ook een andere notenboom gezien, nl. de vleugelnoot, die een heel grillige bast heeft. Vlakbij de okkernoot liggen ornamenten in het gras, waarvan we ons afvroegen of deze de sokkels van de beelden zijn geweest die vroeger langs de beeldenlaan stonden.

Op een andere plek, bij het open veld voor het huis Nieuw Amelisweerd ter hoogte van de Hoge Weide (biologische weide) staat schuin vooroverhangend over het pad een zoete kers. Opvallend aan de stam van de kers zijn streepjes overdwars met kleine ogen erin, een soort streepjescode; heel kenmerkend. De knoppen van de beuk zagen er slank, langgerekt en puntig uit en staan tegenover elkaar. Ze zijn niet zo geliefd bij reëen hoorden we, omdat ze scherp kunnen zijn. We hebben ook op dierensporen in de sneeuw gelet en van Jaap gehoord dat je een vossenspoor kan herkennen aan een smal spoor van achter elkaar geplaatste pootjes. Soms kan je zelfs de geur die de vos achterlaat nog ruiken. Al met al een heel interessante wandeling.

Meer foto’s van deze wandeling, gemaakt door Gerard Cats, staan hier.

De volgende wandelingen dit jaar zijn:

  • De lentewandeling, zondag 2 mei 2010 om 11 uur
  • De zomerwandeling, zondag 27 juni om 11 uur
  • De herfstwandeling, zondag 14 november om 11 uur

Alle wandelingen starten bij het bezoekerscentrum Amelisweerd, naast het landhuis Oud-Amelisweerd.