Ruige dwergvleermuis, (Pipistrellus nathusii), foto Wiegert Steen

Vleermuislezing en excursie ’s avonds 27 en 28 augustus

Wil je een mooie kans aangrijpen om meer over vleermuizen te leren, dan kan dat in het weekend van 27 en 28 augustus. Beide avonden gaan we in de landgoederen op zoek naar deze wat mysterieuze zoogdieren. Dat doen we onder leiding van vleermuisdeskundige Marco Snijder die eerst een lezing van een half uur geeft. Daarna gaan we op pad en hopen we aan de hand van een vleermuisdetector de rondvliegende nachtbrakers te ontdekken.

Als echte nachtdieren oriënteren vleermuizen zich in het donker door het maken en weer opvangen van heel hoog geluid. Voor onze menselijke oren zijn deze geluiden vaak onhoorbaar. Met behulp van een zogeheten batdetector worden de vleermuisgeluiden omgezet naar voor ons hoorbare geluiden.

Op de landgoederen zijn tot nu toe negen vleermuissoorten ontdekt. Iedere vleermuissoort maakt een eigen typerend geluid. Hoe klinkt dat eigenlijk? En hoe ziet de ideale leefomgeving voor een vleermuis eruit? Kunnen ze daarvoor terecht op de landgoederen? Waar en waarin broeden ze eigenlijk? En waarom zien die nestkasten er zo anders uit dan de bekende vogelkasten? Op dit soort vragen zullen we deze avonden een antwoord krijgen, en uiteraard hopen we dat we diverse vleermuissoorten gaan zien danwel horen.

Je kunt je voor deze beide excursies aanmelden via info@vriendenvanamelisweerd.nl
De maximale groepsgrootte is 12 personen en vol = vol.

Verzamelen is vanaf 19.45 uur bij restaurant de Veldkeuken. De lezing is op de zolder van de Veldkeuken en start om 20.00 uur. Aansluitend gaat de groep het bos in om de vleermuizen te kunnen zien en horen. De wandeling eindigt om uiterlijk 22.30 uur weer bij de Veldkeuken. We vragen voor deelname een bijdrage van minimaal 3 euro per persoon.
Dit bedrag kan overgemaakt worden op rekeningnummer NL21 INGB 0004 0565 70 t.n.v. Vereniging Aktie Amelisweerd te Utrecht.
De lezing en de excursie zijn geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar denken we. Het is aan de ouders om in te schatten of hun kind een hele avond kan deelnemen.

Vleermuiskast in Amelisweerd
Vleermuiskast in Nieuw Amelisweerd