Poster Amelisweerd vanuit de bomen

Amelisweerd vanuit de bomen – zondag 15 oktober

Rechten voor de Natuur is een wereldwijde beweging die ons uitdaagt om anders na te denken over onze relatie met de natuur. Kunnen we bossen en bomen een eigen stem geven door ze rechten toe te kennen? Kunnen we de bomen van Amelisweerd op deze manier voor zichzelf laten spreken?
Maak zondag 15 oktober in Amelisweerd kennis met een keur aan ideeën rond rechten voor de natuur. Luister naar en praat met milieujuristen en boswetenschappers. Ervaar wat het kan betekenen als natuur rechten krijgt.

Programma met:

  • Documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit. Dit is een documentaire over de speculatieve rechtszaak eind 2022 in het Amstelpark waarin de bomen van dit park centraal stonden en hun verhaal konden vertellen. Na elke vertoning volgt een nagesprek met maker Elmo Vermijs en achtereenvolgens Liesbeth van de Grift (hoogleraar Internationale Geschiedenis in relatie tot het milieu-UU), Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum) en Hannah Prins (jurist en activist Extinction Rebellion/ Stop Ecocide))
  • Wandel(hoor-)colleges met wetenschappers en filosofen: wandel met je koptelefoon door Amelisweerd en krijg een live hoorcollege vanuit een filosofisch, ecologisch of milieurechtperspectief. Met medewerking van o.a. Carolina Sánchez (ecofeminist, UU), Ruben Jacobs (cultuursocioloog en schrijver), Hannah Prins (milieujuriste en activiste), en Edwin Gardner (Chrononauten).
  • Workshops Natuurrechten (hoe werkt ‘rechten voor de natuur’ in de praktijk), Zoöp (organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven) en Inheemse visie (een niet-westerse kijk op de natuur). Dit zijn korte, actieve workshops.
  • Workshop De Boom in (enkele leden van Amelisweerd Niet Geasfalteerd vertellen over hun boomklimactiviteiten voor de goede zaak en er is de mogelijkheid met de klimmers de boom in te gaan).
  • Kinderprogramma (samen met natuurwijzer en kruidenvrouw Ariana Schippers gaan kinderen van 4-12 jaar het bos in; begeleiding door verzorgers/ouders niet noodzakelijk).

Klik hier voor het overzicht van het programma en voor meer informatie per onderdeel plus tijdstip.

M.m.v. kunstenaars Elmo Vermijs en Marieke Nooren, juristen Jessica den Outer, Jan van de Venis, Landhuis Oud Amelisweerd, Vrienden van Amelisweerd, Kerngroep Ring Utrecht, Amelisweerd niet Geasfalteerd. 

Datum: zondag 15 oktober 2023, 12.00 – 17.00 uur.
Locatie: Koningslaan 9, bij landhuis Oud Amelisweerd.

Reservering is verplicht omdat er een maximum aantal personen per onderdeel geldt. Vanaf woensdagavond 20 september kun je gratis kaarten reserveren (doneren mag altijd) voor de diverse onderdelen en meer achtergrondinformatie per onderdeel vinden. Houd deze site in de gaten voor eventuele aanpassing van het programma!

Dit programma is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van KIEM Utrecht, fonds voor natuur en duurzaamheid.