LaatUtrechtNietStikken

Vrienden van Amelisweerd vragen Kamer onafhankelijk onderzoek te garanderen

 

In een gezamenlijke brief hebben de Vrienden van Amelisweerd en de initiatiefgroep ‘Kracht van Utrecht’ de Tweede Kamer gevraagd de onafhankelijke opzet van het onderzoek naar alternatieven voor de verbreding van de Ring Utrecht te garanderen.

Op 10 oktober dit jaar zegde minister Schultz van Haegen dit onafhankelijk onderzoek toe aan een Kamermeerderheid die hier om had gevraagd. Afgelopen week gaf minister Schultz van Haegen in een brief aan de Kamer antwoord op een aantal openstaande vragen. In een bijlage gaf de minister haar visie op het inhoud van het onderzoek.

De brief van de minister en haar voorstellen voor het onafhankelijk onderzoek zijn aanleiding om in een brief aan de Tweede Kamerfracties te vragen om de toegezegde onafhankelijkheid te garanderen. Dit is temeer noodzakelijk vanwege de verwarring die is geschapen door een tekst in het regeerakkoord van VVD en PvdA (“De besluitvorming over de verbreding van de Ring Utrecht (2 x 7 rijstroken) wordt afgerond”) en vanwege het gespin in de media de afgelopen weken: “2×7 gaat door” (o.a. Volkskrant, NRC, NU.nl, RTV-Utrecht).

Onafhankelijk onderzoek meer dan ‘even laten doorrekenen’

Als gast in Buitenhof (18-11-2012) heeft de minister het over “allemaal nog even een keer door laten rekenen”, terwijl de Kamer juist om andere, nog niet onderzochte varianten vraagt (binnen de bak 2×6; binnen de bak 2×6 met 80km/uur). De Vrienden zijn met de Kamer van mening dat afwegingen op het gebied van verkeer en vervoer breder moeten worden benaderd. Effecten op het gebied van leefkwaliteit, gezondheid en natuur zijn bovendien tot nu toe onvoldoende meegenomen.

Lees verder op de website van de Kracht van Utrecht