Actiedag zaterdag 24 september 2022

Deze zaterdag wilden jong en oud laten zien niet weer een kaalslag in het landgoed Amelisweerd toe te staan. Enkele honderden mensen fietsten vanuit het Wilhelminapark door het centrum van Utrecht naar Amelisweerd-Rhijnauwen. Daar werd in de regen geluisterd naar ervaringen van de actievoerders van toen en nu (sprekers en muzikanten) en naar een gedreven spoken word artiest.

Jos Kloppenborg, actievoerder van het eerste uur, roept op tot doorgaan met het verzet tegen de verbreding. Foto © Rob Huibers 2022
Spoken word artiest. Foto © Rob Huibers 2022

Een verrassing was de uit zijn graf opgestane markies Maximilien-Henri de Rouvroy de Saint Simon, bewoner van Amelisweerd in de tweede helft van de 18e eeuw. Hij hoopte dat de huidige generatie zijn inspanningen om het landgoed mooier te maken van hem zullen overnemen. Zie hier voor een kort filmpje van zijn ‘optreden’.

De markies spreekt zich uit tegen het kappen van ‘zijn’ bomen. Foto © Rob Huibers 2022
Foto © Rob Huibers 2022

Ook het verzetsorkest Rapalje had zich weer tot leven gewekt. Net als veertig jaar geleden zongen ze opzwepende liederen met eigen teksten over ‘dor hout’ en een refrein opgebouwd uit leuzes van de afgelopen actieperiodes.

Rapalje. Foto © Rob Huibers 2022

In de loop van de middag waren er klimworkshops en andere activiteiten.