Bomenkap langs Kromme Rijn roept vragen op

Je wandelt langs het Jaagpad of fietst op de Weg naar Rhijnauwen en dan valt het ineens op: omgehakte bomen, afgehakte stronkjes. En dat vlakbij het viaduct van de A27 over de Kromme Rijn. Wat is hier aan de hand? Zijn ze al begonnen met de kap voor de verbreding?

Die vraag werd de afgelopen weken veel aan ons als Vrienden van Amelisweerd gesteld, en heel begrijpelijk. Ook wij waren verbaasd en geschrokken. Contact met de woordvoerder van de gemeente verschafte al snel duidelijkheid. Een aantal overhangende bomen zijn op verzoek van het Hoogheemraadschap gekapt omdat er vorig jaar een bijna op een kanovaarder viel. Ook zijn er wat bomen gekapt vanwege de essentaksterfte.

Wij blijven vraagtekens houden of voor elke boom langs de Kromme Rijn kap noodzakelijk was. Maar zeker zo belangrijk vinden wij dat de gemeente een kapactie op zo’n opvallende, geliefde en beeldbepalende plek goed van te voren communiceert. Op een gemeentepagina bijvoorbeeld zoals de site van de wijkbureaus Oost en Zuid of Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. En graag ook vooraf aan partners en organisaties in het gebied, zoals de Vrienden of het Buurtschap Amelisweerd/Rhijnauwen, zodat zij vooraf kunnen meedenken en eventueel reageren. Wij hebben hierover gesproken met de gemeente en er op aangedrongen dat dit voortaan wel gebeurt.