Wine te Meerman

Even voorstellen, in gesprek met Wine te Meerman

‘Ik wil graag meer doen aan CO2-compensatie, dichter bij huis en voorbij mijn eigen footprint. Vandaar dat ik op mijn favoriete bos uitkom, om dat uit te breiden.’

Met veel plezier verwelkomen we Wine te Meerman die de werkgroep Bosuitbreiding gaat trekken. Al in de nazomer van 2019 benaderde hij de VvA met zijn verlangen om nieuw bos aan te planten in de directe omgeving van de landgoederen. In het dagelijks leven werkt hij als Business Controller in de thuiszorg en is hij vader van drie kinderen (7, 9 & 11).

We weten dat je helemaal aan de andere kant van de stad woont. Waarom dat toch die betrokkenheid bij Amelisweerd?
‘Ik heb een speciale band met het landgoed. Mijn liefde ervoor gaat al terug naar 1998 toen ik voor mijn afstudeeronderzoek naar Utrecht kwam en in de Biltstraat woonde. Deze liefde is gebleven, ook toen ik richting het westen van de stad verhuisde. Eerst naar de Rivierenwijk en sinds 2017 in Welgelegen. Met m’n gezin ga ik nog zeker één keer per maand naar Amelisweerd. De kinderen hebben er soms ook bijeenkomsten van de scouting. Voor ons trouwfeest hebben we het landhuis de Ridderhofstad afgehuurd zodat de gasten konden blijven overnachten. Wist je dat dit het oudste hostel is van Nederland en dat Napoleon dit als verblijf heeft gebruikt? Geweldig toch die historie hier..
Het zou wellicht logischer zijn als ik me meer op het Maximapark zou richten, lekker dichtbij, maar dat vind ik anders. Het is een nieuw park en geeft me niet het gevoel dat ik in het oude bos van Amelisweerd ervaar.’

Wine te Meerman
Wine te Meerman met een stekje voor een Grauwe Abeel (een populier) uit 1860 bij hem in de wijk.

Wat is je lievelingsplek op het landgoed?
Qua wandelen vind ik het rustige gedeelte rond het witte landhuis in Nieuw Amelisweerd het mooist. En daarna een cappuccino met een stukje gebak bij De Veldkeuken, heerlijk daar, hoewel we ook graag in het Theehuis komen met de kinderen om een pannenkoek te eten.

En hoezo bosuitbreiding?
‘Ik ben al jaren bezig met het milieu en terugdringen van mijn CO2-footprint. Zo compenseren we als gezin onze volledige CO2-uitstoot via een biogasprogramma van Hivos in Kenia. Kleine veeboeren zetten mest om tot biogas wat ze thuis voor koken en verlichting kunnen gebruiken. Kijk maar op de site, CO2.Hivos.nl.’ Wine vertelt dat ze zelfs verborgen impact compenseren: de uitstoot die vrijkomt bij de productie en afvalverwerking van alles wat je gebruikt, zoals spullen, kleding en voedsel. ‘Die is minder zichtbaar maar relatief groot.’ Hij verwijst naar het populaire boek “De Verborgen Impact” van Babette Porcelijn waarin dit wordt beschreven en voorgerekend. De reden dat ik zo begaan ben met CO2 is overigens dat door de opwarming van de aarde de zeespiegel stijgt. Zelf ben ik niet zo bang dat we in Nederland natte voeten krijgen omdat we een rijk land zijn en oplossingsgericht. Maar mensen in minder rijke landen zoals Bangladesh kunnen zich daar nauwelijks op voorbereiden. Dus ik wil graag meer doen aan CO2-compensatie, dichter bij huis en voorbij mijn eigen footprint. Vandaar dat ik op mijn favoriete bos uitkom, om dat uit te breiden.’

Hoe wil je het voor elkaar gaan krijgen?
‘Het zal om een lange adem vragen. Ik zie het als een wielertour, er zullen veel stappen gezet moeten worden om het van de grond te krijgen. Ook de financiering ervan. Maar we hebben wel de tijd mee! Ik hoop dat we het in een jaar of twee, drie kunnen realiseren. Het belangrijkste voor mij is dat er beweging in blijft zitten.
Het moet overigens niet zo maar een bos worden, het mooist is een bos in een stijl die aansluit bij Amelisweerd. Het mag van mij deels bijvoorbeeld ook een voedselbos worden. Met meer bos verhoog je ook de ecologische verbinding met omringende natuur zoals landgoed Oostbroek. Jos (de voorzitter van de VvA) en ik hebben nu een aantal stukken grond op het oog en willen in gesprek met de gemeente Utrecht als grondeigenaar.’

Je bent nu ook onderdeel van VvA. Wat zou je ons adviseren?
‘Ik heb erg genoten van de inspiratiebijeenkomst eind 2019. Levendige discussies, waarbij mensen echt naar elkaar luisterden en met elkaar in gesprek gingen. De bijdrage van boer Kees vond ik ook interessant. Dus doorgaan met dit soort bijeenkomsten en energie mobiliseren, maar vooral ook gebruik maken van de contacten van de deelnemers!’
Nou dat doen we. Ook bij de volgende inspiratiebijeenkomst krijgt iedereen de gelegenheid om samen met Wine over de verdere aanpak te brainstormen. Op naar bosuitbreiding!

Liesbeth Paardekooper