Geslaagde eerste Dag van Amelisweerd

Het was een zonnige Dag van Amelisweerd afgelopen zondag 22 juni. Het Dag van Amelisweerd team heeft een mooi programma neergezet, met dank aan alle vrijwilligers en de deelnemende ondernemers en organisaties.

Op de grote ligweide op Rhijnauwen waren natuurorganisaties en ondernemers van de landgoederen aanwezig om hun verhaal van het landgoed te vertellen. Bunniks wethouder Rob Zake en zijn Utrechtse collega Lot van Hooijdonk openden de AmelisweerdMarkt door symbolisch de ‘zevende rijstrook’ van de A27 doormidden te breken.

Fruit, groente en ijs

Er was heerlijk landgoed-ijs van ijsfabriek Schep, grote zoete kersen en aardbijen van landgoedwinkel “De Achterdijk” en heerlijke biologische hapjes van de Veldkeuken. Moestuin Maarschalkerweerd had een mooie verzameling groenten mee. Heel wat bezoekers bleken deze parel vlakbij de stad helemaal niet te kennen.

Natuurinfo

Bij natuurorganisaties IVN en KNNV kon je met behulp van zoekkaarten uitvinden welke dieren er in en rond Amelisweerd rondlopen. Het IVN had bovendien een waterbak met waterdiertjes. Veel informatie was er ook bij de gemeente Utrecht. Bij de afdeling NMC (natuur- en milieucommunicatie) kon je met een waterloep zien wat voor een kleine beestjes in de Kromme Rijn rondzwemmen.

Vrienden van Amelisweerd en Kracht van Utrecht

AmelisweerdMarkt
AmelisweerdMarkt

De Vrienden van Amelisweerd en de Kracht van Utrecht hebben veel gepraat met mensen over Amelisweerd, de A27 en de invloed van roet op onze gezondheid. Jos Kloppenborg van de Vrienden merkte op dat veel Bunnikers zorgen hadden over de boomkap wegens de geplande fietslaan langs de Koningsweg.

De Kracht van Utrecht kreeg veel vragen over de verbreding van de A27 en de invloed van roet op onze gezondheid. Voor veel mensen was het ‘verhaal van de A27’ en de politiek eromheen een echte eye-opener. En voor het geval het ooit nog nodig zou zijn: Groenfront gaf kinderen klimtraining in een hoge boom op de ligweide. Een prachtig gezicht! De hele middag stond er een rijtje kinderen te popelen om naar boven te mogen. Olivier Beens maakte er een leuke video-impressie van. 

Over de tuinderijen, het fort en het bos

Er waren veel excursies en open dagen. Op de Amelisweerd tuinderijen Amelis’Hof en De Volle Grond kon je de hele middag rondkijken. Veel animo was er voor de diverse excursies. Een grote groep liep met de boswachter van Staatsbosbeheer mee langs langs de geheimen van het Fort bij Rhijnauwen. Rentmeester Joop Spaans nam een groep mee naar het Trapeziumbos en vertelde alles over het bosbeheer.

Een heel andere wandeling kon je maken met wandelcoaches of met verhalenverteller Godefridus, die een grote groep meenam op historische Amelisweerd-wandeling. Het was deze Godefridus die ons ook nog een mooi verhaal vertelde over Ridder Amelis en het ontstaan van de drie landgoederen.

Fototentoonstelling in ’t Vogelnest

Kinder-natuurspeelplaats Het Vogelnest – achter de ligweide van Rhijnauwen – was de plek waar bezoekers een fototentoonstelling konden bekijken over het verhaal achter Amelisweerd. Foto’s van de bewoners, van demonstraties in de jaren 80, van het MOA… maar het waren de mooie plaatjes van het landgoed die het meeste bekijks trokken. Buiten was het sport- en spel voor de kinderen, met dank aan Harten voor Sport.

Het is een geslaagde eerste Dag van Amelisweerd geworden. We zijn benieuwd wat u er van vond en horen graag uw reactie op deze dag. Op de website dagvanamelisweerd.wordpress.com en www.facebook.com/dagvanamelisweerd kunt u uw reactie achterlaten, verslagen lezen en foto’s bekijken. We zien u graag volgend jaar weer!

Zie ook: de complete foto-sfeerimpressie van de Dag van Amelisweerd

Rien Bouw maakte een serie prachtige foto’s van de Dag van Amelisweerd en de rondleiding over het Fort bij Rhijnauwen.