Graag meer toezicht

Onze landgoederen zijn ook in deze coronatijd een zeer geliefde plek voor velen, oud en jong. Bezoekersaantallen zijn ongekend. Ongekend is helaas ook de overlast en vervuiling, die hier sinds vorig jaar regelmatig mee gepaard gaat. Sommige mensen laten ongekende hoeveelheden afval achter en blijven bij mooi weer tot laat in de avond rondhangen (en feesten). Zie een filmpje van de stadsecoloog Floris Brekelmans over hoe dat eruitziet.

Amelisweerd is echter óók en juist een natuurgebied. Voor de natuur, de reeën, de vogels en wat al niet meer is stilte en rust van het grootste belang. Niet voor niets geldt een aanwezigheidsverbod na zonsondergang. Vandaar onze oproep: geniet van de landgoederen, maar houd de nachtrust voor de dieren in ere en neem je rommel en afval netjes mee naar huis.

Burgemeester Dijksma uitte haar ongenoegen al over de mate van overlast en vervuiling in de Utrechtse stadsparken. Naar aanleiding hiervan hebben wij de burgemeester en de Utrechtse gemeenteraad ook aandacht gevraagd voor de landgoederen.

Al eerder hebben wij samen met het Buurtschap Amelisweerd/Rhijnauwen het waterschap HDSR om wat meer toezicht en handhaving gevraagd op wat zich op en langs de Kromme Rijn afspeelt. Het waterschap heeft welwillend gereageerd. Het zou goed zijn als toezichthouders van de Gemeenten Utrecht en Bunnik zich hierbij aansluiten.