Joost Meulenbroek vertelt over Oud Amelisweerd

Natuurexcursie Oud Amelisweerd op zondag 3 maart 2013

Met het voorjaar nog net niet in de lucht kwamen zo’n 40 belangstellenden af op onze tweede Amelisweerd excursie van 2013. Ecoloog Joost Meulenbroek vertelde over de geschiedenis van landgoed Oud Amelisweerd, over de monumentale bomen en de flora en fauna van het bos.

Joost is ecoloog en geeft al vele jaren excursies voor de Vrienden van Amelisweerd. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder (als coauteur) “Historische dendrologie Landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen“. Het artikel “Vreemde snuiters in het bos” is een ander voorproefje van zijn hand. IVN gids Dave Schmitt vulde zijn verhaal aan met informatie over de vogels van Oud Amelisweerd. Jos Kloppenborg was aanwezig om te praten over de politieke en maatschappelijke bedreigingen (A27, nieuwe beheerplannen) voor de landgoederen.

Het was een mooie groep van 40 deelnemers. Er waren veel reacties en veel vragen; een mooi teken voor ons dat Amelisweerd leeft. 

Onder de deelnemers waren mensen die meededen via de website Wandelpool. Stichting de Wandelpool organiseert wandelingen over landgoederen in Nederland en België. Goede tip voor wie vaker de Nederlandse landgoederen wil bezoeken. 

Vrienden-voor-vrienden excursies

Na een of twee Amelisweerd excursies weet je al het een en ander over Amelisweerd. Voor wie het leuk vindt om anderen hierover te vertellen: Maak aantekeningen tijdens de onze excursies en nodig vrienden en familie uit om daarna samen de landgoederen te bekijken. Je zult van onze gidsen ook wat informatie op papier meekrijgen. En kijk vooral op onze website! Iedereen die graag natuurexcursies geeft of zou willen geven kan zich bij ons inschrijven als gids voor de vrienden-voor-vrienden excursies. Wellicht geef jij later dit jaar dan een van onze Amelisweerd excursies.