Nieuwe parkeerplaats bij Oud-Amelisweerd: OK, maar waarom nu ineens 60 parkeerplaatsen erbij?

Maandag 19 oktober 2009 is de gemeente Utrecht in overleg met de gemeente Bunnik gestart met de aanleg van een nieuwe parkeerplaats voor 100 auto’s opzij van de oprijlaan van Oud-Amelisweerd. Wanneer die parkeerplaats klaar is, zal het niet meer mogelijk zijn om op de oprijlaan zelf te parkeren.

De Vrienden van Amelisweerd zijn hier blij om. De verharding en het parkeergedrag zelf hebben de wortels van veel van de monumentale, 200 jaar oude bomen van de oprijlaan zodanig aangetast, dat er al veel zijn bezweken. Nu kan een begin worden gemaakt met een herinrichting van de oprijlaan waar de bomen ruimte en lucht wordt gegeven. Daar willen wij als Vrienden ook constructief over meedenken.

Wij zijn echter zeer verbaasd dat tegelijk met de aankondiging van de aanleg van de parkeerplaats ook is aangekondigd dat er nog 60 parkeerplaatsen extra bij worden aangelegd. De reden lijkt te zijn dat er dit jaar nog subsidie voor is. Wij vinden dit geen manier van beleid maken. Belanghebbende partijen – waaronder de Vrienden van Amelisweerd – zijn in vol overleg over de Ontwerp Toekomstvisie voor de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Daar hoort de discussie en besluitvorming over het parkeerbeleid in thuis. De inzet hoort daarbij te zijn dat meer mensen worden aangemoedigd om wandelend, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. En dan is alvast 60 parkeerplaatsen extra aanleggen voordat de discussie is afgerond een verkeerd signaal.

De volledige reactie van de Vrienden staat hier (PDF).