Foto kroon en stam Markiezeneik, 2023

Wordt Utrechtse Markiezeneik Europees kampioen?

In de maand februari bindt de Utrechtse Markiezeneik de Europese strijd aan om de titel Tree of the Year. De Markiezeneik werd vorig jaar in oktober met bijna 36.700 stemmen verkozen tot De Boom van het Jaar 2022 in Nederland. Wat zou het mooi zijn als onze eik ook veel Europese aandacht krijgt vanuit het idee dat bosbehoud overal noodzakelijk is!

Vanaf 1 februari kan iedereen een dubbele stem uitbrengen: een op het eigen land en een tweede stem op een ander land van je keuze. Dit om te voorkomen dat landen met veel inwoners automatisch in het voordeel zijn. In totaal nemen 16 landen deel aan deze Europese verkiezing. Nederland doet mee sinds 2018.

Deze Europese verkiezing Tree of the Year is te volgen via www.deboomvanhetjaar.nl en www.treeoftheyear.org.

Stemstappen

Zie ook een kort filmpje dat gemaakt is.

SBNL Natuurfonds zet zich in Nederland in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariƫrs wordt beheerd. Zij biedt financiƫle ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert de stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een officieel erkende goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.