Zondag 24 januari: Start Winterwandelen door Amelisweerd met IVN (11 januari 2010)

IVN-De Bilt e.o. organiseert in 2010 samen met de Vrienden van Amelisweerd vier seizoenswandelingen door het landgoed Amelisweerd.
De reeks is bedoeld om dit unieke parkbos door de seizoenen heen te leren kennen in al haar fasen van ontwikkeling. Iedere wandeling zal zich richten op een specifiek thema.

De eerste uit de reeks is de winterwandeling op Zondag 24 januari, 11.00 Start bij Oud Amelisweerd. 

Al wandelend krijgt u oog voor de landschapsontwikkeling waarin de (Kromme)Rijn een belangrijke rol speelde, de verschillende nog steeds herkenbare tuinstijlen uit de 18e en 19e eeuw. En en-passant leert u een aantal bomen herkennen aan hun knop, schors en vorm. 

De bomen van Amelisweerd zijn bijzonder niet alleen vanwege de grote verscheidenheid aan soorten die het parkbos rijk is. Het landgoed bergt ook het grootst aaneengesloten en hoogst opgaand begeleidend rivierbos op klei van 150 jaar en ouder dat Nederland rijk is. Amelisweerd komt met veel boomsoorten in de top-drie van hoogstgemeten exemplaren.

De lentewandeling (2 mei) staat in het teken van de bomen in hun voorjaarsblad en de bijzondere stinzenplanten die dit voorjaarsparkbos rijk is.

De zomerwandeling (27 juni) verleggen we de aandacht naar de gelaagdheid van het bos in volle wasdom en de kruiden die het landgoed bergt. 
De reeks wordt afgesloten met de herfstwandeling (14 november) waarin afbraak, verrotting en schimmels heersen.

De winterwandeling gaat zondag 24 januari om 11.00 uur van start vanaf het parkeerterrein van Oud Amelisweerd (Bezoekerscentrum Ameliswweerd, Koningslaan 11a, Bunnik). De wandeling is kosteloos en opgave voor deelname is niet nodig.
Voor meer informatie kunt u bellen met Jaap Milius: 030-2288636.