Amelisweerd in Beeld – winnaars fotowedstrijd 2013

Begin 2013 hebben we de fotowedstrijd fotowedstrijd Amelisweerd in Beeld georganiseerd. Inzenders stuurden meer dan 200 beelden van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Begin april wees een deskundige jury de winnaars aan. Fotograaf Rob Huibers, kunstenares Heleen Schoorl en amateurfotograaf Frans Soeterbroek hebben gekeken naar de zeggingskracht van de foto’s en de zichtbare, voelbare relatie met het gebied Amelisweerd & Rhijnauwen. Uiteraard zijn de technische aspecten ook meegewogen. 

Krachtige natuurbeelden

Het merendeel van de ingezonden beelden zijn foto’s van de natuur, vaak krachtige beelden over de schoonheid van de landgoederen. Opvallend was wel de afwezigheid van mensen, terwijl onze landgoederen zo’n anderhalf miljoen bezoekers per jaar trekken. Uitzonderingen waren er ook: Rob Jansen stuurde een archief aan informatie over het tot stand komen van zijn muurschildering op de hoek Gansstraat – Aalscholverhof (inmiddels verdwenen). De muurschildering, zie de foto hierboven, krijgt een eervolle vermelding. Het kunstwerk gaf de strijd om Amelisweerd weer, die na 30 jaar weer actueel is geworden.

Het was een plezier voor de jury om alle beelden, met liefde gemaakt, te bekijken. 


Winnende foto van Ans Stevens

Winnares is Ans Stevens met haar foto “Huis in het zonnetje”. De jury: “Op haar winnende foto zien we Kasteel Rhijnauwen (de jeugdherberg) aan de Kromme Rijn. Gebouw en rivier zijn gehuld in een sprookjesachtige ochtendnevel. Ans heeft goed begrepen dat je vroeg moet opstaan om de mooiste foto’s in dit gebied te kunnen maken. Het beeld ademt de sfeer uit van een spektakelstuk waar ieder moment de spelers uit de mist kunnen opdoemen. Het licht en kleuren zijn met smaak aangezet om het beeld aan kracht te laten winnen. Een zekere winnaar vond de jury unaniem.”

Ans zond negen andere foto’s in, allemaal prachtige ochtendopnames, genomen al wandelend langs de Kromme Rijn. 

Tweede plaats voor Henri Defoer

Henri zond een sfeervolle, mysterieuze natuurfoto in, getiteld “Winterzon”. Na herhaaldelijk bekijken van het beeld ging de jury het beeld steeds meer waarderen:

“Op het eerste oog een wat rommelig beeld van bomen en takken maar het is een beeld waar je uiteindelijk naar binnen wordt gezogen door de fraaie opbouw, de diepte en de werking van het licht.”

Derde plaats voor Marcel van Herpt

Marcel zond een flink aantal natuurfoto’s in, waarbij zijn oog voor compositie direct in het oog viel. Zijn winnende foto toont het witte landhuis Nieuw Amelisweerd vanaf de Hoge Weide.

De jury viel voor de fraaie compositie:

“Vanuit een laag perspectief zien we op een hoge horizon het landhuis mooi ingekaderd tussen lucht, bomen en een zee van gras.” De bewerking van de kleuren van de foto beviel de jury iets minder; het roept eerder associaties op met een Frans graanlandschap dan met Amelisweerd.

Desondanks een prachtige foto. En Marcel was zo aardig een versie op te sturen zonder de kleurbewerking. 

Foto’s: 

Muurschildering Gansstraat 64 – Aalscholverhof, gemaakt door Rob Jansen. 

Huis komt in het zonnetje, door Ans Stevens. 

Winterzon, door Henri Defoer. 

Landhuis Nieuw Amelisweerd vanaf de Hoge Weide, door Marcel van Herpt.