Essensterfte op Amelisweerd en Rhijnauwen

Ook op de Utrechtse landgoederen is helaas sprake van essensterfte. De essentaksterfte is een ziekte die landelijk voorkomt. Het is een schimmelziekte die afstervende takken veroorzaakt. Bij een ernstige aantasting kan de boom afsterven. Vallende takken en bomen zijn natuurlijk gevaarlijk.

Boomkap

Verschillende essen langs het pad van de Vossegatsedijk naar de Uithof moeten worden gekapt. In totaal zullen er 250 sneuvelen. De essen zijn nu al te herkennen aan hun kale takken en hebben op hun stam een rode stip; zieke bomen die niet langs het pad staan blijven bewaard. Opvallend is dat er zieke essen naast gezonde staan. Dat biedt de hoop dat er resistente essen op de landgoederen staan die niet gekapt hoeven te worden. Dan blijven die mooie hoogopgaande bomen behouden voor de bossen en dat is fijn. Er staan immers zo’n 4000 essen in het bos en het zou een ramp zijn als ze allemaal zouden verdwijnen.

De gemeente meldt dat ze zowel op Amelisweerd en Rhijnauwen als in de stad zieke essen gaat kappen. Ook wordt vaak de ondergroei verwijderd om mogelijke besmetting of uitbreiding van de ziekte tegen te gaan.