Markiezeneik die meedingt voor Boom van het Jaar 2022

Markiezeneik dingt mee voor Boom van het Jaar 2022

Al meer dan 200 jaar staat deze zomereik in het Markiezenbos. En nu doet deze woudreus mee aan de verkiezing van de Boom van het Jaar, georganiseerd door SBNL Natuurfonds.

Dit is de vijfde keer dat SBNL Natuurfonds de verkiezing Boom van het Jaar organiseert. Er worden twaalf kandidaatbomen gepresenteerd. Vanaf 5 september tot 17 oktober kan je stemmen voor je favoriete boom. De uiteindelijke winnende boom wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Dit alles om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de snelle klimaatverandering.

zicht vanaf onder langs de stam op de kroon van de Markiezeneik
Zicht vanaf beneden op de kroon van de Markiezeneik

De Markiezeneik is de kandidaat vanuit de provincie Utrecht. Ruim 30 meter hoog en met een omtrek van meer dan vier meter, staand in het Markiezenbos. Rond het jaar 1800 is deze eik aangeplant in dit deel van het landgoed.
Als je al ruim twee eeuwen in het bos staat mag je best zeggen dat mensen rondom je niet welkom zijn. Dit is namelijk ook het bos van reeën en dassen, vogels en vleermuizen. Paddenstoelen schieten in de herfst uit de grond.

Verhaal van deze eik

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. En het verhaal van deze Markiezeneik is bijzonder. Deze woudreus dreigt gekapt te worden, alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen van de A27 gelegd moet worden. Zodat automobilisten daardoor een minuut (!) eerder op hun bestemming kunnen aankomen. Mocht deze verbreding doorgaan, dan moeten er nog meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg in 1982. In 1982 werd hier al massaal gedemonstreerd tegen bomenkap bij de aanleg van de A27.

Ga stemmen (zie boom nr. 10). Roep in je eigen netwerken via mail, facebook, twitter en Insta je vrienden en kennissen op om op onze Markiezeneik te stemmen!

Flyer Markiezeneik als kandidaat voor Boom van het Jaar 2022