Zaterdag 10 oktober: Paddenstoelenexcursie in Amelisweerd

Het landgoed Amelisweerd, gelegen tussen Utrecht en Bunnik, staat bekend als een prachtig wandelgebied. Minder bekend is dat het ook een waar paddenstoelenparadijs is. In Amelisweerd en Rhijnauwen zijn meer dan duizend verschillende soorten paddenstoelen waargenomen. Daarmee staat het gebied in de top 3 van de rijkste paddenstoelenvindplaatsen van Nederland.

Zoals bekend zijn plannen om een weg door de landgoederen aan te leggen nog niet volledig van de baan. Het leefgebied van de pruikzwam, bleke melkzwam en de bruine kleibosgordijnzwam zou dan groot gevaar kunnen lopen. Het is vreemd dat een gebied met zoveel waarde en met zo’n allure nog steeds bedreigd kan worden.

Om iets te laten zien van de rijkdom aan paddenstoelen in dit landgoed organiseren de Vrienden van Amelisweerd samen met de Nederlandse Mycologische Vereniging op zaterdag 10 oktober 2009 een publiekswandeling door dit gebied. Iedereen is welkom om paddenstoelen te zoeken en met eigen ogen te zien hoe waardevol dit bijzondere landgoed is.

De excursie start om 14.00 uur bij de ingang bij het Bezoekerscentrum/de Veldkeuken naast het landhuis Oud-Amelisweerd, Koningslaan 11a, 3981 HD Bunnik. Einde van de excursie: 16.00 uur.